Científics descobreixen microplàstics a l'Àrtic: "És un cop de puny a l'estómac"

Font: Juli Rodés. CCMA

03/09/2019 - 11:20

Investigadors dels EUA troben partícules de plàstic al gel marí de l'Àrtic i científics alemanys asseguren que l'atmosfera els transporta

Partícules de microplàstics dins del gel de l'Àrtic. Aquest és el descobriment que ha fet una expedició científica que aquest juliol i agost ha recorregut el pas del Nord-est, que comunica el Pacífic i l'Atlàntic a través de l'àrtic canadenc.

L'expedició ha perforat el gel àrtic, per extreure'n mostres, en divuit punts diferents.

Aquesta és la primera vegada a la història que es troben microplàstics a l'Àrtic, un descobriment que arriba poc temps després de constatar la presència de plàstics a la fossa de les Marianes, un abisme de l'oceà Pacífic que és l'indret més profund del planeta.

La missió dels científics no era trobar plàstics, de fet, sinó estudiar els efectes de la crisi climàtica sobre el plàncton, essencial a la cadena alimentària de la regió.

Però, en analitzar les 18 columnes de gel, de fins a dos metres de llarg, han tingut la sorpresa de trobar-hi micropartícules de plàstic de diverses formes i de fins a un mil·límetre de mida.

Brice Loose, director científic de l'expedició, ha comparat la descoberta amb "un cop de puny a l'estómac": "Malgrat tot el que sabíem sobre la presència de plàstics en el medi ambient, vam sentir com un cop de puny a l'estómac quan el que semblava una mostra normal de gel marí en una regió immaculada estava infectada amb aquest material totalment estrany al medi ambient. Havíem passat setmanes contemplant el que semblava gel marí pristí que flotava a l'oceà."

El plàncton que cercaven els científics es filtra de manera natural en els porus del gel quan hi passa l'aigua de l'oceà. La descoberta mostra que, ara, les partícules de microplàstic fan el mateix recorregut.

A partir d'aquesta descoberta, l'equip de científics dirigit per Loose vol començar a estudiar com aquests microplàstics han arribat fins a l'Àrtic i com estan afectant el medi ambient i la cadena tròfica.

Alessandra d'Angelo, una de les investigadores que encapçala l'expedició, assegura que tota la vida animal de la regió ja està consumint plàstic, des dels peixos fins als mamífers marins, passant pels ocells marins.


Pluja de microplàstics

La descoberta de plàstic a l'Àrtic per primera vegada a la història l'ha publicada aquest dimecres la revista "Science Advances", que també en publica una altra que hi està molt relacionada.

És la descoberta feta pels científics del Centre per a Investigació Polar i Marina de l'Institut Alfred Wegener, a Bremenhaven, Alemanya, que asseguren que tenen proves que l'atmosfera és la responsable de transportar grans quantitats de microplàstics, que acaben dipositant-se a la superfície terrestre quan neva o plou.


 

Relacionats

Notícia

La síndica de greuges de Catalunya ha presentat un informe on exposa que cal continuar treballant per tenir un marc normatiu legislatiu clar i exhaustiu, més enllà d’aquesta disposició addicional. També demana al futur govern que s’ha de constituir que la retirada de l’amiant sigui una prioritat i que s’avanci en la regulació normativa al Parlament.

Notícia
Un estudi denuncia la gestió dels envasos de plàstic

De totes les ampolles de plàstic de begudes de menys de tres litres que es posen al mercat a Espanya, només el 36% es van recollir de manera separada el 2021, molt lluny de l’objectiu del 70% que marcava la Llei de Residus per al 2023 i del 71% que defensa Ecoembes.

Notícia

Amb aquesta iniciativa, el municipi aposta per una gestió de residus més sostenible i eficient, substituint els tradicionals contenidors dels carrers per la recollida domiciliària.

Butlletí