Comença la campanya anual de vigilància de l'ozó troposfèric

Es tracta d'un contaminant secundari, és a dir, no emès directament per una font a l'atmosfera
Font: Gencat
04/05/2009 - 00:00

El Departament de Medi Ambient i Habitatge ha iniciat aquest dilluns 4 de maig la campanya anual de vigilància dels nivells d'ozó troposfèric a Catalunya, que s'allargarà fins després de l'estiu, ja que és entre els mesos de maig i setembre quan hi ha més possibilitats que aquest contaminant superi el llindar d'informació a la població o d'alerta. La raó és que en aquesta època les condicions meteorològiques, en concret, l'alta radiació solar, en faciliten la formació. 

L'ozó troposfèric és un contaminant secundari, és a dir, no emès directament per una font a l'atmosfera, sinó que es forma a partir de reaccions fotoquímiques, activades per la llum solar, entre contaminants primaris. Concretament, l'ozó es crea quan coexisteixen els òxids de nitrogen (NOx), emesos bàsicament per la indústia i el trànsit, compostos orgànics volàtils (COVs) i una radiació solar intensa durant un temps prou llarg. En funció de la concentració i la durada de l'episodi, l'ozó pot causar diferents efectes: tos, irritacions a la faringe, irritació al coll o als ulls, sensació de gola seca, disminució del rendiment, empitjorament de la funció pulmonar, cansament, mal de cap o decaiguda. Els símptomes varien en funció de cada persona. Les persones que poden resultar més afectades són els malalts de cor i de pulmó i, en segon lloc, els nens, els malalts, i la gent gran. Com a sistema de prevenció, cal evitar fer esforços a l'aire lliure durant les hores de més incidència de l'ozó, entre les 10 i les 16 hores (hora solar). 

Durant la campanya de vigilància dels nivells d'ozó troposfèric, Medi Ambient i Habitatge informa de les superacions del llindar d'informació (180 micrograms per metre cúbic en 1 hora), i del llindar d'alerta (240µg/m3 durant 1 hora), per tal que la població i les entitats adients puguin adoptar mesures preventives de protecció. S'informa tots els ajuntaments i consells comarcals que disposen d'una estació de mesurament, als Serveis Territorials, al Departament de Salut, a Protecció Civil, al Centre d'Emergències de Catalunya (CECAT), a les Diputacions, i a tots aquells mitjans de comunicació que ho hagin sol·licitat. Per fer-ho, només cal enviar la petició a l'adreça: aire_immissions.dmah@gencat.cat.

Relacionats

Notícia

L’avantprojecte de llei de l’impost sobre les emissions portuàries dels grans vaixells ja ha quedat enllestit perquè el Govern el pugui aprovar en breu, previ dictamen del Consell de Treball, Econòmic i Social. El text ha superat la fase d’audiència i informació pública i s’han tingut en compte les al·legacions de totes les parts interessades.

Acte
05/10/2023 - 10:00
Hall del centre cívic El Rieral
Article

Dues estacions de qualitat de l’aire de Barcelona i una de Vic s’integren en el projecte europeu WatchPlant.

Butlletí