Font: Ajuntament de Granollers
La Marató de l’Estalvi Energètic és una campanya de sensibilització i bones pràctiques en l’ús i el consum de l’energia als edificis i equipaments públics, que té com objectiu aconseguir estalvi d’energia, i destinar l’estalvi econòmic derivat a accions contra la pobresa energètica. Aquesta iniciativa s’adreça a municipis i ens públics que vulguin adherir-se i participar.
La Marató RE-M de l'Energia és una iniciativa ideada i coordinada per l'empresa L'Origen. Aquest mes de febrer hi participaran més de 160 equipaments de setze Ajuntaments, quatre ens i tres Departaments de la Generalitat de Catalunya. En el camí d’una transició energètica que demana la implicació dels ciutadans, la Marató ens permet visualitzar, de forma lúdica, com podem intervenir ens els consums i les emissions modificant els nostres hàbits.
La VII Marató RE-M de l'Energia , estalvi energètic per la lluita contra la pobresa energètica i el canvi climàtic, és un projecte transversal que pretén aconseguir esforços puntuals que siguin potents i visuals i que, en la mesura del possible, signifiquin una adaptació a les diferents situacions en què ens podem trobar.
En què consisteix La Marató
Durant el mes de febrer, quan té lloc la part més visible de la Marató, el personal treballador de l'edifici adherit a la campanya, duu a terme accions per reduir-ne la demanda energètica i obtenir el màxim estalvi energètic i econòmic a cada edifici.
Finalitzat el mes de febrer, es calcula l’estalvi aconseguit que es destinarà a la realització de les accions contra la pobresa energètica que es defineixin.
L’edició d’enguany s’adaptarà a la situació actual d’emergència sanitària, i a la variació d’ocupació dels edificis públics a nivell presencial. El repte, serà tornar a assolir un estalvi significatiu d’electricitat, gas (en el cas de què n’hi hagi) i aigua i com a conseqüència, una reducció d’emissions.
Per això hi ha la proposta que la informació s’organitzi per setmanes. La primera se centrarà en l’enllumenat, els aparells elèctrics i de serveis comuns. La segona serà la de la climatització, la tercera es dedicarà al consum d’aigua i la quarta, a les emissions i la mobilitat.
I a més, hi haurà una comunitat virtual RE-M a la qual els participants podrà accedir. Les accions i els reptes d’estalvi es proposaran en format virtual per arribar al màxim de treballadors públics i reforçar les bones pràctiques d’ús de l’energia que es podran aplicar quan el treball presencial es recuperi. D’altra banda, algunes pràctiques es poden aplicar també en el context del teletreball en l’àmbit domèstic.