La novena edició del Congrés Nacional del Medi Ambient (CONAMA 9), celebrat la setmana passada a Madrid, va finalitzar amb una crida a "canviar de rumb i velocitat, posant proa cap a la sostenibilitat de manera inequívoca". Precisament, el lema del congrés, "El repte és actuar", presidia totes i cada una de les més de 130 activitats celebrades durant els cinc intensos dies de debat, ponències, taules rodones i jornades tècniques al Palau Municipal de Congressos de Madrid.
Com a novetat en aquesta edició, la Fundació CONAMA i la Fundació de la Universitat Complutense de Madrid van presentar el primer informe Canvi Global Espanya 2020, un document que pren el pols a la sostenibilitat a l'estat i que, tal i com assegurava l'arquitecte i urbanista Fernando Prats en una entrevista a Sostenible.cat, pretén ser un missatge directe al president del Govern per tal que impulsi un gran pacte d'Estat per fer front al canvi global.
El diagnòstic és clar
L'informe Canvi Global Espanya 2020 recull els principals estudis i treballs realitzats en els darrers anys en relació al canvi climàtic, l'aigua, la biodiversitat o l'alteració de cicles naturals, volent evidenciar així que amb el nostre coneixement sobre les conseqüències de l'acció humana sobre el planeta ja n'hi ha prou per saber que el que toca en aquest moment és passar a l'acció. Aquest era el sentit de la majoria de les intervencions a CONAMA 9, en les que d'una manera o altra es feia una crida a redoblar esforços en la lluita per la sostenibilitat.
I de fet, en el marc Congrés es van anar presentant iniciatives i projectes tant des de l'àmbit empresarial com des de l'administració i les organitzacions no governamentals. En aquest sentit, el II Trobada Local va ser una magnífica ocasió per conèixer la important tasca que estan duent a terme els ajuntaments en defensa d'un model de desenvolupament més sostenible.
L'assignatura pendent de la participació
Però més enllà d'informes, grans declaracions i les millors intencions, sembla clar que encara hi ha una assignatura pendent: la participació ciutadana. El mateix informe presentat a CONAMA pretén ser un "manifest per la mobilització ciutadana", encara que sembla que no se sap molt bé per on començar a moure ningú. Potser per això els seus autors van demanar amb insistència als mitjans de comunicació presents que fessin tot el possible per enviar el seu missatge a la ciutadania.
Un dels pocs moments d'autocrítica que es van poder viure en tot el congrés va ser en una sessió sobre observatoris de sostenibilitat local organitzada per la Diputació de Barcelona, on després de les preceptives presentacions de dades i indicadors municipals es va obrir el debat i va sortir a la llum el veritable problema: es millora en reciclatge, però cada any augmenta més la generació de residus; es millora en eficiència, però el consum d'energia en el municipi creix imparablement any rere any; es treballa per la mobilitat, però cada vegada hi ha més i més vehicles al carrer...
L'Agenda 21 Local pot ser el millor instrument per promoure la sostenibilitat en els municipis, però falla en un dels seus pilars bàsics: implicar els ciutadans en la tasca de construir un altre model de societat. Sense la seva participació -tots hi estaven d'acord, en aquest punt-, qualsevol esforç fet des de l'administració és pràcticament inútil. Però, tal com va assenyalar un representant de l'ajuntament de Donosti, n'hi ha prou amb sortir al carrer i preguntar un parell de vegades per adonar-se que "ningú no ha sentit parlar mai de les Agendes 21, ni sap per a què serveixen". El repte de veritat és implicar a la població, implicar-la en el canvi.
Actuar en temps de crisi
I com era d'esperar, l'actual crisi financera i econòmica va planejar en totes i cadascuna de les activitats del CONAMA, encara que aquí no hi va haver gairebé espai per al plor: la crisi pot ser una gran oportunitat per al medi. Només un "new green deal" serà capaç de treure'ns de l'embolic, amb sectors com el de les energies renovables reactivant el mercat laboral o qüestions pendents com la rehabilitació d'edificis per reconduir l'hipertròfic sector immobiliari.
Tot i així, no sembla que la recepta per sortir de la crisi passi, almenys al nostre país, per un canvi de model com reclamen els autors de l'informe presentat a CONAMA. Si hem arribat fins aquí gràcies al consum desmesurat de recursos, béns i serveis, els nostres líders semblen incapaços de receptar altra cosa que "més del mateix" per acabar amb la crisi. Per aquest motiu, sí, el repte és també actuar.
Adjunt | Mida |
---|---|
Detall d'un stand a CONAMA 9 | 16.57 KB |