Confirmada a Catalunya la presència d'una de les plantes aquàtiques invasores de major amenaça sobre el medi natural a nivell mundial

Font: Generalitat de Catalunya

27/02/2019 - 13:20

Gràcies a la col·laboració de persones expertes en botànica de la UAB, s’ha confirmat la presència de l’Alternanthera philoxeroides a la conca del riu Mogent, a La Roca del Vallès. Es tracta d’una espècie exòtica invasora originària de Sudamèrica que prolifera a la superfície de l’aigua i impedeix la penetració de llum, de manera que altera la qualitat de l’aigua i evita el creixement de plantes autòctones

Gràcies a la col·laboració de botànics de la UAB, s’ha confirmat  per primer cop a Catalunya la presència de l’Alternanthera philoxeroides, una planta aquàtica exòtica invasora considerada com de les més amenaçadores per al medi natural a nivell mundial. Prolifera sobre la superfície de l’aigua i impedeix la penetració de la llum i l’intercanvi de gasos. Per tant, afecta el creixement d’espècies autòctones i l’equilibri ecològic.
 
L’espècie ha estat localitzada a la conca del riu Mogent, a La Roca del Vallès (Vallès Oriental), gràcies a l’avís d’un professor del Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d’Ecologia, de l’Àrea de Botànica de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
 
Per tal d’establir l’estratègia a seguir, es va dur a terme una inspecció sobre el terreny el passat 19 de febrer, amb la participació de personal de la UAB, de l’Ajuntament de la Roca del Vallès, del Consorci del Parc de la Serralada Litoral, del Cos d’Agents Rurals i del Departament de Territori i Sostenibilitat, i amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).
La planta es va detectar en un punt concret del riu i es van determinar les actuacions més urgents a realitzar. En aquest sentit, el Cos d’Agents Rurals està duent a terme un mostreig inicial per determinar el tram de riu afectat. Paral·lelament, el Departament de Territori i Sostenibilitat, en col·laboració amb la resta d’organismes i entitats implicades, està redactant un Pla de gestió o erradicació de l’espècie, que variarà segons el tram de riu afectat i les possibilitats d’actuació. Seguint el protocol, la Generalitat ja ha comunicat oficialment la detecció de l’espècie, en el marc de la xarxa d’alerta europea d’espècies exòtiques invasores.
 
Una espècie d’alt risc
L’Alternanthera philoxeroidesés una planta inclosa dins del Catàleg espanyol d’espècies exòtiques invasores i el llistat del Reglament del Parlament Europeu i del Consell sobre la prevenció i la gestió de la introducció i propagació d’espècies exòtiques invasores.
 
Desplaça la vegetació autòctona, altera la qualitat de l’aigua i crea un hàbitat favorable per als mosquits. Encara que la seva tinença és prohibida a nivell europeu, l’origen més probable de la seva aparició al Vallès Oriental es relaciona amb la neteja d’aquaris i basses d’aigua ornamentals, perquè aquesta espècie es fa servir en aquariofília.
 
177 espècies invasores a Catalunya
Les espècies invasores són la segona causa de pèrdua de biodiversitat a tot el món. Catalunya, degut a la seva localització, població i diversitat d’hàbitats i activitats és un dels territoris on aquesta problemàtica és més acusada.  Al nostre país hi ha citades 1.235 espècies exòtiques. D’aquestes, 177 (el 14%) tenen un comportament invasor, que provoca impactes considerables en els ecosistemes naturals, a d’altres espècies o a les activitats humanes i econòmiques, segons l’Exocat, la base de dades de les espècies exòtiques de Catalunya .
 
La Generalitat demana la col·laboració ciutadana per aturar les espècies exòtiques invasores. En el cas de la flora, la seva dispersió accelera greument el procés. Les espècies que ocasionen més impactes són les que han estat introduïdes com a plantes ornamentals.

 

 

 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Article

L'Ajuntament de Lleida proposa als seus veïns i veïnes que també poden contribuir de forma important a incrementar la biodiversitat urbana, a estendre i repartir la vida natural per la ciutat i, alhora, a connectar els parcs i grans espais verds de Lleida. 

Notícia

El projecte engloba la creació d’un espai artificial i que serà naturalitzat d’aigua, compost per un curs d’aigua de flux lent i tres basses, dissenyat per afavorir la biodiversitat i configurar un conjunt que faciliti l’apropament de la ciutadania a la natura, gràcies a la instal·lació d’un mirador elevat i de diversos punts d’aguait.

Butlletí