Convertir l'oli en biodièsel! Les escoles de Vilanova participaran en la recuperació d'oli de cuina.

Font: Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
28/02/2013 - 00:00

El Servei de Medi Ambient de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, en el marc del projecte Agenda 21 escolar, i conjuntament amb la Regidoria d'Educació, ha iniciat aquesta setmana una prova pilot a l'escola Pompeu Fabra, repartint 450 "clakis" entre tots els alumnes de l'escola. 

Un "claki" és un recipient de plàstic amb capacitat per guardar 1,5 litres d'oli. Així, els nens i nenes podran portar l'oli vegetal utilitzat a la cuina de casa seva, i dipositar-lo en un contenidor especial que hi haurà a l'escola.

Cada setmana, dos treballadors del Tegar, els Tallers especials del Garraf que treballen per normalitzar les relacions socials i laborals de les persones amb disminució, s'encarregaran de la recollida i portaran l'oli a una planta de tractament, on es converteix en combustible biodièsel.

Aquest procés de reciclatge i transformació també dóna feina a diverses persones, i per tant contribueix a una de les tres potes del projecte: la social.

L'altra vessant és l'ambiental. 1 litre d'oli usat contamina mil litres d'aigua. I cal afegir que aquest litre que arriba a la depuradora té un cost de tractament de 2,45 euros. Si el tirem per l'aigüera, embussem desaigües i canonades.

En canvi, 1 litre d'oli usat es transforma en un 98% en biodièsel. Per tant recuperem un recurs valuós, i amb aquest biodièsel alliberem la meitat de CO2 a l'atmosfera que el gasoil de petroli. El preu dels dos combustibles és molt similar, i cada vegada hi ha més empreses de transport que utilitzen el biodièsel per als seus camions.

Finalment, la darrera pota del procés és l'educativa. La recollida d'oli vegetal usat es fa a través d'un programa d'educació ambiental a les escoles. El projecte té un impacte en la conscienciació sobre la contaminació que produeix l'oli de fregir usat, i en la possibilitat de reutilitzar un residu com a font d'energia alternativa, evitant la contaminació de les xarxes d'aigua residuals. A més, sensibilitza els escolars i els seus familiars sobre la necessitat de minimitzar les emissions de combustibles fòssils que produeixen gasos d'efecte hivernacle; potenciar l'ús racional de l'energia, i evitar el canvi climàtic.

En aquest sentit, la regidoria d'Educació, Ariadna Llorens, ha volgut "agrair a l'escola Pompeu Fabra la disponibilitat i la implicació de tota la comunitat educativa per poder dur a terme aquesta iniciativa educativa i ambiental", i ha recordat que "si funciona aquesta prova pilot, la intenció és ampliar-ho a altres espais com els centres cívics".

A curt termini el sistema es vol fer extensiu a la resta d'escoles de la ciutat i als centres cívics. A la llarga, la intenció és que el biocombustible que s'obté el pugui utilitzar la flota municipal de vehicles.

Per la seva banda, la regidora de Medi Ambient, Blanca Albà, ha ressaltat que "aquest projecte que forma part del programa Agenda 21 escolar contribueix enormement a fomentar l'educació i la sensibilització ambiental en temes com la gestió dels residus i la gestió de l'aigua".

Com funciona? 
Es tracta d'un sistema molt net, el disseny de l'ampolla està pensat perquè no degoti i el puguin utilitzar els nens i nenes a l'escola, que no cal que colin l'oli, i poden dipositar el "claki" als contenidors especials de l'escola. També compta amb un programa d'ordinador que comptabilitza l'oli recollit, i d'aquesta manera els alumnes poden saber com han contribuït a preservar el medi ambient, coneixent l'estalvi que han aconseguit. 

 

Relacionats

Acte
21/04/2024 - 11:00
Platja llarga de Vilanova i la Geltrú
Article

Deu escoles de Vilanova i la Geltrú disposen d'estacions meteorològiques per mesurar i prendre consciència del canvi climàtic. S'han lliurat en el marc de l'escola de formació sobre adaptació climàtica del projecte SCORE.

Notícia

Accelerar la implementació de les polítiques locals, amb centralitat i transversalitat i amb el protagonisme de la ciutadania davant la realitat de la crisi climàtica”. Aquest és el compromís que es desprèn de la ‘Declaració de Vilanova i la Geltrú per l’ambició climàtica’, que s’ha fet pública durant la celebració de la 24a Assemblea General de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat.

Butlletí