La il·lustració científica és una disciplina artística i científica gairebé desconeguda, fins i tot pels mateixos científics, però que resulta vital per reflexionar, entendre i comunicar la ciència. La il·lustració és la forma més científica que tenim per poder copsar dades visuals: una il·lustració pot emfatitzar, mostrar angles impossibles o donar la incidència i detalls exactes que un fet científic requereix.
El taller Il·lustrant... la fauna marina que tindrà lloc a l’Aquàrium Barcelona del 5 al 9 de març serà impartit per l’il·lustrador científic Carles Puche, i es desenvoluparan les diferents tècniques de dibuix relacionades amb la il·lustració de fauna marina, de manera que els resultats puguin ser aplicats tant a publicacions de caràcter divulgatiu com científic.
Adreçat a...
El taller s’adreça a professionals i estudiants que vulguin aprendre les tècniques bàsiques per representar científicament els motius dels seus estudis, i a persones no especialitzades però que vulguin conèixer el món de la il·lustració, la ciència i/o la fauna marina, per adquirir uns coneixements bàsics d’aquesta especialitat.
Durada
La duració del taller serà de 20 hores repartides en cinc sessions de 4 hores.
1a sessió: introducció i metodologia de la il·lustració de ciència. Dibuix a llapis de grafit d'un peix.
2a sessió: apunts de camp i fotos a l'Aquàrium de peixos i closques.
3a sessió: dibuix a llapis de grafit i tinta xinesa de closques a partir d'apunts de camp i fotos. Si es pot disposar d'elements reals es treballaria a partir de copiar aquestes mostres.
4a sessió: dibuix a color de peix a partir dels apunts de camp i les fotos.
5a sessió: dibuixos definitius i cloenda.
Places: mínim 16 i màxim 20 alumnes.
El docent: Carles Puche
Il·lustrador científic reconegut internacionalment, compta amb més de 20 anys d’experiència com a docent. Ha impartit classes en institucions com la Universitat de València o l’Institut Broggi i les seves il·lustracions s’han publicat en revistes com National Geographic, Mundo Científico, Medi Ambient o Mètode. També ha exercit de comisari en les exposicions Dibuixants al Montseny del Museu de Granollers i Dibuixar la Natura de la Universitat de València així com de les exposicions de l’Institut Botànic de Barcelona dedicades a Suzanne Davit i Eugèni Sierra. Tres obres seves van ser seleccionades per exposar-se durant tot l’any2014 al NewYork State Museum. És membre de la Institució Catalana d’Història Natural, l’Academia Mexicana de Ilustradores Científicos, l’Institut Humboldt de Colòmbia, l’Asociación Ibérica de Mirmecologia i de l’Associació Catalana de Comunicació Científica.