El Campus Energia UPC supera la primera fase dels Campus d'Excel·lència Internacional

El projecte ha estat seleccionat també per a la convocatòria Innocampus, del Ministeri de Ciència i Innovació.

Font: UPC

12/07/2010 - 00:00

La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha estat seleccionada en la primera fase de la convocatòria de Campus d'Excel·lència Internacional (CEI) de 2010 que convoca el Ministeri d'Educació amb una proposta especialitzada en la docència, la recerca i la innovació en l'àmbit energètic. Al projecte Campus Energia UPC, energia per a l'excel·lència s'hi han adherit 45 entitats de diferents àmbits: la Generalitat de Catalunya, l'Institut Català d'Energia (ICAEN) i diversos ajuntaments; empreses d'abast internacional com Alstom, Abengoa Solar o Vestas; centres de recerca i universitats com l'Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC), el Centro de Investigaciones Energéticas, Medioambientales y Tecnológicas (CIEMAT) o la Universitat d'Aachen; i entitats vinculades a la societat civil, com ara la Cambra de Comerç o el sindicat Comissions Obreres.

Pressupostat en uns 49 milions d'euros, el focus de la proposta és el canvi radical de l'escenari energètic, tant pel que fa a la dinàmica dels mercats com als processos i fonts de generació energètica. En aquesta línia, l'objectiu de la Universitat és que a través del Campus Energia UPC es contribueixi a transformar el model energètic i productiu, facilitant el canvi cap a una economia sostenible de baixa emissió en carboni.

L'energia per a l'excel·lència
L'eficiència energètica, les energies renovables i l'energia intel·ligent són els tres aspectes clau sobre els que pivota el Campus Energia UPC, que també ha estat seleccionat per a la convocatòria Innocampus, del Ministeri de Ciència i Innovació. El projecte aplega una trentena de grups de recerca vinculats a aquest àmbit, -en total, un 20% de tota la comunitat científica de la UPC-, que sumen uns 2.700 investigadors dels campus de Barcelona, Castelldefels, Sant Cugat i Terrassa i, en el futur, del campus Diagonal Besòs.

Aquests grups centren la seva activitat de recerca i innovació en sis àrees: l'electricitat i l'electrònica; l'energia nuclear; la química, la mecànica i els materials; els transports i la mobilitat; l'arquitectura i l'edificació, i els sistemes i els mercats energètics.

En l'àmbit de la formació, i entre altres actuacions, el projecte inclou la creació de nous màsters Erasmus Mundus i Joint Doctorates en Energia, així com l'adaptació d'infraestructures existents a l'Espai Europeu d'Educació Superior. Pel que fa a la innovació, preveu el desenvolupament de projectes sobre generació i eficiència energètica, com ara plantes experimentals d'energia minieòlica i la generació d'energia elèctrica mitjançant piles de combustible, el desenvolupament d'habitatges bioclimàtics, la gestió intel·ligent de xarxes elèctriques o la monitorització en temps real del consum energètic d'edificis.

La UPC té una reconeguda trajectòria en recerca i innovació en el camp de l'energia, a través de l'activitat de diversos grups de recerca d'excel·lència internacional. Així, la Universitat treballa ja en consorcis internacionals en eficiència energètica d'edificis i de transport; en nous materials per generar i emmagatzemar energia; en energia fotovoltaica, eòlica, biomassa i piles de combustible; en gestió intel·ligent de xarxes; en sistemes de seguretat per a centrals; en el desenvolupament de convertidors d'elevada eficiència, i en fusió i fisió nuclear.

A més, la UPC ha estat seleccionada recentment per esdevenir una comunitat de coneixement (knowledge and innovation communities, KIC) sobre energia sostenible per part de l'European Institute of Innovation and Technology (EIT), a partir del projecte InnoEnergy. En aquest marc, la UPC coordina el node Iberia, que s'ubicarà a Barcelona, concretament al Campus Diagonal Besòs, i que és un dels sis centres d'operacions d'aquest macroprojecte europeu.

La iniciativa InnoEnergy, que implica una inversió de 450 milions d'euros repartits entre els sis nodes del projecte en els propers set anys, es du a terme en col·laboració amb empreses del sector energètic i centres de recerca. A més del coneixement generat en el marc d'aquest projecte, es preveu la creació d'unes 50 spin-off, el registre de 65 patents i el llançament d'un centenar de nous productes amb el rerafons del mercat europeu.

D'altra banda, la UPC parteix de l'experiència consolidada en aquest àmbit mitjançant diverses iniciatives, entre les quals s'inclou la transformació territorial del nou entorn del Besòs per a la construcció del campus universitari Diagonal-Besòs, que focalitzarà la docència, la recerca i la innovació sobre temàtiques vinculades a l'aigua i l'energia; el Programa UPC02 que promou la reducció d'emissions de gasos d'efecte hivernacle a la Universitat, i l'Observatori Energètic, nascut en el marc de l'Institut de Tècniques Energètiques, i que és una plataforma d'informació, impuls i coordinació d'iniciatives i projectes de recerca de la UPC sobre temàtiques relacionades amb l'energia.

 

Relacionats

Notícia

Aquest curs escolar, un total de 23.120 alumnes dels centres educatius del Vallès Occidental han participat en les activitats educatives que ofereixen el Consell Comarcal del Vallès Occidental i el Consorci per a la Gestió de Residus. Es tracta d’activitats que van des de la sensibilització ambiental fins a la igualtat, la vida saludable i comportaments de risc, l’energia o l’aigua, entre d’altres. 

Butlletí