La matinada d'ahir diumenge, 30 de març, es va avançar el rellotge una hora per optimitzar l'aprofitament de les hores de sol del matí i allargar el temps de llum natural a les tardes, tot reduint la despesa energètica relacionada amb la il·luminació artificial. Segons l'Institut Català d'Energia (ICAEN), l'horari d'estiu, que tindrà una durada de set mesos, suposarà un estalvi de 17 milions d'euros a Catalunya.
L'estalvi energètic propiciat per l'adopció de l'horari d'estiu correspon, en un percentatge molt elevat, al sector domèstic, on la il·luminació suposa el 7% de la despesa energètica. L'ICAEN calcula que cada llar estalviarà uns 6 euros gràcies a la mesura, quantitat que es pot incrementar sensiblement si es fa un consum responsable de l'energia a la llar. Comportaments tan senzills com apagar la llum de les habitacions un cop en sortim, utilitzar el tipus d'il·luminació adequat per a cada ús o instal·lar sistemes electrònics de regulació de la llum poden augmentar l'estalvi que suposa l'entrada en vigor de l'horari d'estiu, que és del 13,5% sobre el total de la despesa en il·luminació. En menor mesura, els serveis, les indústries i el comerç també redueixen la seva despesa energètica gràcies al canvi d'hora.
Una mesura que té l'origen en l'encariment de l'energia
La diferenciació entre l'horari d'estiu i el d'hivern, que es posa en pràctica a una vuitantena de països de tot el món, es va iniciar l'any 1974, com a mesura d'estalvi davant de l'encariment del petroli i, per tant, de l'energia. Des de l'any 1980, la Comissió Europea es responsabilitza d'harmonitzar els canvis horaris a Europa. Així, l'any 2001, la mateixa Comissió Europea va aprovar una directiva per convertir el canvi d'horari en una pràctica indefinida, ja que diferents estudis oficials han demostrat que els avantatges de la mesura depassen els petits inconvenients i repercussions que podia generar.