Font: COAMB
El Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya (COAMB) va celebrar la seva 16a Assemblea anual el passat dissabte 19 de gener. Un dels punts clau que es van tractar en l’ordre del dia va ser la situació dels ambientòlegs a la Generalitat de Catalunya i les gestions que està fent el Col·legi per garantir el que consideren un accés just a la funció pública.
El president del COAMB, Ricard Vizcarra, va exposar la darrera informació rebuda per part del Departament de Territori i Sostenibilitat (DTES). El DTES planteja una solució en forma de temari ambiental per a l’accés al cos general, sense oferir al col·lectiu cap marge de maniobra o negociació. Aquesta opció resultaria una millora respecte de la situació actual en introduir coneixements específics en les proves, però és una opció no exclusiva per a titulats en Ciències Ambientals, ja que podrien accedir-hi altres professionals amb
coneixements ambientals. En aquest sentit, a més, alguns dels professionals que podrien accedir a aquesta opció, com per exemple els biòlegs, ja disposen d’un cos propi a la Generalitat, per tant considera Vizcarra que "buscant una solució s’estaria perpetuant el greuge comparatiu cap als ambientòlegs i ambientòlogues".
Per tot això, el COAMB seguirà lluitant en dos fronts: d’una banda, tractant que aquesta solució plantejada pel DTES sigui exclusiva per als ambientòlegs i ambientòlogues –la única forma que es considera des del Col.legi una solució bona i que ja existeix en el cas de les especialitats econòmica, jurídica i de prevenció– i, de l’altra, mantenint com a prioritat la creació d’un Cos propi a la Generalitat.
Les dones tenen salaris inferiors, també en l’àmbit del Medi Ambient
Durant la celebració de la 16a assemblea anual del Col·legi, es van explicar les fites assolides durant el darrer exercici a més de fixar els objectius de futur. En aquesta ocasió, també es van presentar els resultats del darrer estudi del mercat laboral ambiental elaborat pel COAMB amb perspectiva de gènere. De les dades de l’estudi, obtingudes a través d’una enquesta a ambientòlegs i ambientòlogues realitzada durant el mes d’octubre, podem extreure que hi ha una diferència salarial en funció del gènere. Aquesta diferència ve determinada, sobretot, per dos factors. D’una banda, que hi ha més dones que treballen en jornades parcials, i de l’altra, que les dones accedeixen en menor proporció a posicions de poder amb salaris més alts.
La història dels primers ambientòlegs i ambientòlogues
La part més emotiva de la trobada va ser la presentació de la nova publicació del COAMB, el Temps era Temps, segona part. Aquesta publicació, com a continuació del Temps era Temps, explica el procés des de la creació dels estudis de Ciències Ambientals i la sortida al món laboral dels primers titulats fins a la creació del Col·legi Oficial d’Ambientòlegs de Catalunya el 2004. 2004. La publicació, en format digital i en constant procés d’actualització i millora, es pot consultar aquí.