La contaminació del riu Llobregat per la presència de restes de fàrmacs comuns ha provocat una disminució en la biodiversitat d'algunes espècies d'insectes aquàtics, segons un estudi de diversos entitats científiques. "A més concentració de fàrmacs, menys diversitat de macroinvertebrats", ha indicat avui en roda de premsa Damià Barceló, director de l'Institut Català de Recerca sobre l'Aigua (ICRA), una de les entitats que ha participat en aquest treball que ha analitzat mostres d'aigua a set punts del Llobregat i el seu afluent l'Anoia.
Els compostos químics analitzats són metabolitzats pel cos i expulsats a través de l'orina, per la qual cosa és possible determinar quines substàncies s'han consumit en una determinada àrea geogràfica a través de les anàlisis de les seves aigües residuals, i ara s'ha volgut conèixer la influència que tenen en la vida d'aquests petits insectes, la presència dels quals s'ha reduït a la conca. Entre les restes de fàrmacs més presents en les mostres d'aigua preses a la conca del Llobregat hi ha antiinflamatoris, analgèsics, antibiòtics o antidepressius.
Barceló ha incidit en el fet que mentre les restes de l'ibuprofèn poden ser eliminades amb efectivitat en el seu tractament en les depuradores actuals (gairebé al 90%), no passa el mateix amb el diclofenac (antiinflamatori, comercialitzat com Voltaren), que es manté entorn del 50%. Existeix una relació directa entre el temps de retenció de les aigües a la depuradora -abans de tornar a abocar-se als rius- i el percentatge d'eliminació dels residus.
"El Llobregat és un riu complicadet", afirma Barceló, que explica que es tracta d'una conca que subministra a una població elevada de persones, uns tres milions, encara que el seu cabal és molt escàs i està "molt castigat" per la indústria. Aquestes circumstàncies el converteixen en un "riu interessant" per a aquests estudis de tipus ecològic, ja que les conques del nord d'Europa tenen gairebé cent vegades més de cabal, i les seves característiques són molt diferents.
Efectes sobre els humans
Barceló ha avançat que l'ICRA té previst elaborar l'any vinent un estudi de similars característiques sobre els efectes de contaminació per restes de fàrmacs sobre espècies de vertebrats com els peixos. Altres estudis recents apuntaven que aquestes concentracions no suposen un perill per a la salut humana, ja que per introduir en l'organisme d'una persona la mateixa quantitat de principi actiu que conté, per exemple una pastilla d'Ibuprofèn, caldria que begués prop de 2.000 litres d'aquesta aigua.
Barceló ha apuntat a més que l'envelliment de la població, pot portar a un augment de la presència de restes químiques a l'aigua dels rius, ja que les persones grans consumeixen més fàrmacs que la mitjana de la població. En aquest sentit, ha recordat que Espanya és el setè o vuitè país amb major consum d'aquests productes, un hàbit afavorit per les subvencions de la sanitat pública. A aquest factor s'hi afegeix que s'ha convertit en un país de "turisme d'hospital", amb un gran nombre de persones que vénen a rebre tractament mèdic a Espanya.
El director de l'ICRA ha indicat que a més de la contaminació química per fàrmacs, en la pèrdua de la biodiversitat detectada cal tenir en compte l'augment registrat en la temperatura de l'aigua. El director de l'ICRA ha subratllat que el fet que a Catalunya es disposi de dades sobre contaminació, ja sigui per fàrmacs, com per altres productes (drogues o altres substàncies químiques) no es deu al fet que els rius estiguin més contaminats, sinó que existeixen més estudis que en altres comunitats autònomes espanyoles.