El Congrés Rural Smart Grids demana un pacte de país per fer una transició energètica

Font: Rural Smart Grids
21/11/2014 - 00:00
L’impuls de les xarxes elèctriques intel·ligents al món rural requereix de nous models de negoci i de l’aprofitament de les sinèrgies amb l'smart city

El Congrés del Rural Smart Grids ha conclòs amb la sol·licitud d'un pacte de país per fer la transició energètica cap a un nou model sostenible i basat en les renovables que tingui en compte el món rural, en paraules del coordinador del Comitè Tècnic del Congrés, Pep Salas. La base d'aquest pacte ha de ser l'equilibri territorial en el model energètic per a un sistema distribuït a partir de fonts renovables i amb major participació del consumidor. Salas assenyala que s'ha de pensar en clau de país i superar l'esquema del territori com a aportador de recursos i la ciutat com a consumidora. Així, per impulsar les xarxes elèctriques intel·ligents al món rural s'han de desenvolupar nous models de negoci i aprofitar al màxim les sinèrgies amb l'smart city. A més, la col·laboració público-privada és clau per impulsar la transició energètica cap un sistema més sostenible i eficient i per promoure les xarxes intel·ligents en l'entorn rural. Amb aquestes conclusions s'ha tancat el 3r Rural Smart Grids, que s'ha celebrat en el marc de l'Smart City Expo & World Congress a Barcelona. Sota el títol Smart rural & city: un concepte, dues realitats, aquest ha estat el primer cop que col·laboren els dos esdeveniments i que s'ha abordat la relació i la interacció entre les realitats urbana i rural.

En la inauguració, la directora de l'Institut Català d'Energia (ICAEN), Maite Masià, ha apostat per donar un pas més aprofitant el Rural Smart Grids per promoure projectes al territori i crear noves xarxes de treball amb la participació dels diferents agents del sector. Per la seva banda, el director general de Desenvolupament Rural, Jordi Sala, ha reivindicat el paper clau del territori per tal d'assolir la democratització del model energètic i la resiliència energètica de Catalunya. Entre les principals conclusions de l'esdeveniment, segons ha assenyalat Carles Riba, professor de la Universitat Politècnica de Catalunya, també destaca la creació d'un marc legal i de polítiques públiques que potenciïn la transició cap a un nou model energètic. Una legislació que faciliti un entorn favorable a nous operadors energètics i de telecomunicacions locals i de petita dimensió. El món rural té una capacitat d'influència creixent i transformadora que facilita aquest canvi cap a una economia de proximitat.

Les ponències del Rural Smart Grids
La conferència inaugural del 3r Rural Smart Grids, a càrrec de James Goodman, director del Forum for the Future del Regne Unit, ha abordat les especificitats del desenvolupament de la gestió smart a l'àmbit rural respecte de l'urbà, així com les sinèrgies que es poden generar. "Estem a la fi del paradigma dels combustibles fòssils, i entrem a l'era de l'smart city, l'smart rural i de l'economia circular", ha afirmat Goodman. Posteriorment Roberto Bermejo, professor d'Economia Sostenible a la Universitat del País Basc (EHU), ha exposat els diferents models per a la transició energètica i el desenvolupament rural-urbà, i el paper de les xarxes energètiques intel·ligents al món rural. "Cada cop és més rendible el model de generació distribuïda d'energia a partir de fonts renovables. És un model que tècnicament pot abastir la totalitat del consum i fer-ho de manera més econòmica i sostenible", ha afirmat Bermejo. El professor ha indicat que el model de creixement indefinit del consum d'energia és insostenible i ha afirmat que cal anar cap a un de més eficient i que tendeixi cap a l'autoconsum i models cooperatius o de gestió municipal que "s'han demostrat més sostenibles i econòmics". En aquest sentit, ha destacat el cas alemany en el qual el 50% de la potència elèctrica prové de cooperatives.

Per la seva banda, Pascal Hardy, membre de l'Écologie Industrielle Conseil de França, ha analitzat els diferents models de negoci en energies renovables i smart grids i la seva viabilitat, amb el rerefons de l'Economia Circular. "Les rural smart grids són l'aplicació a l'energia del concepte d'economia circular", afirma Hardy qui, a més ha assenyalat que el multiparternariat és clau en el desenvolupament del model d'smart grids en el qual participen activament consumidors i productors. Ramon Gallart, d'Estabanell Energia, ha explicat la seva experiència de petit distribuïdor al món rural, les dificultats i, alhora, les potencialitats d'aquest sistema al món rural. L'anàlisi de les oportunitats de les smart grids al Parc Agrari del Baix Llobregat ha anat a càrrec del seu gerent Raimón Roda.

A més, Daniel Barallat Gimeno, M2M Spain program sales manager de Vodafone Global Enterprise ha abordat l'extensió de les telecomunicacions en el món rural. "Hem desenvolupat targetes telefòniques que permeten la seguretat i la cobertura en les telecomunicacions arreu del territori a partir de compartir xarxes entre companyies", afirma Barallat. Sobre les smart grids als entorns rurals, n'ha parlat Rosalba Llorens, product manager d'Abertis Telecom, que ha destacat que "hem de fugir de la separació rural-urbà. El concepte smart és igual per ambdós àmbits, només ho hem d'adaptar a l'especificitat de cada espai i aprofitar sinèrgies". A més, Miquel Arisa, alcalde de Centelles, ha explicat el cas pràctic de desplegament i gestió de la fibra òptica a la seua localitat impulsat per una empresa municipal. Finalment, Mauricio Ríos, Delegat d'IBIL a Catalunya ha explicat com hauria de ser la gestió de la recàrrega del vehicle elèctric perquè sigui possible en entorns rurals. "És un mercat en creixement, però hi ha un dèficit d'infraestructures. Aquest es pot pal·liar en funció de la intensitat dels usos i dels tipus de trajectes que facin els usuaris dels vehicles i amb la col·laboració dels municipis", ha afirmat Rios.

A la cloenda de la jornada, Pilar Conesa, directora de l'Smart City Expo & Word Congrés, ha valorat com a molt positiva la vinculació del rural smart i l'smart city. Per la seva banda, Silvia Burés, degana del Col·legi d'Enginyers Agrònoms de Catalunya, ha demanat a les administracions que actuïn per iniciar la transició energètica cap a un nou model més sostenible a partir de les energies renovables.

Etiquetes: 

Relacionats

Butlletí