El Ferreret, un veler elèctric, recorre la costa catalana

Font: Fundació Mar

23/05/2011 - 00:00
La Fundació Mar i l'empresa INNOVANAUTIC estan portant a terme la Ruta ECOINNOMAR a bord del Ferreret, un vaixell que substitueix el tradicional motor a explosió per un sistema de propulsió elèctric a partir de fonts renovables com l'eòlica o la fotovoltaica. Aquesta iniciativa és possible gràcies al suport de l'Obra Social d'Unnim.

L'objectiu que s'aconsegueix és una navegació més sostenible i eficient que prescindeix totalment de combustible fòssil, fet que comporta, entre d'altres beneficis ambientals, la nul·la emissió de CO2 i una gran reducció en la contaminació acústica que tant afecta als animals marins, especialment als cetacis.

Actualment, els motors d'explosió són poc eficients, consumeixen molt i depenen de derivats del petroli que, com a conseqüència, emeten CO2 i altres gasos contaminants, fan soroll i utilitzen olis que representen un residu altament nociu i difícil de gestionar.

Davant aquesta situació, l'empresa catalana INNOVANAUTIC ha dissenyat un sistema de control i gestió que permet l'aplicació en diferents tipus d'embarcacions d'una innovadora tecnologia basada en energies renovables, aportant una sèrie d'avantatges:

- Reducció d'hidrocarburs, no hi ha contaminació ni d'aigua ni d'aire.
- Reducció de la contaminació acústica
- Inexistència d'olors a gasolina ni derivats
- Assoliment d'un 80% d'eficiència energètica
- Bateries reciclables 100% al final del seu cicle de vida
- Navegació indefinida sense necessitat de repostar
- Contribució a la vida útil del veler, fent-la més llarga i sostenible

Per tal de difondre aquesta iniciativa, des de la Fundació Mar s'ha organitzat la Ruta ECOINNOMAR. L'objectiu és demostrar que una alternativa al combustible fòssil a la nàutica és possible i viable. El vaixell Ferreret, que ja disposa d'aquest sistema integrat, ja ha passat pels ports de l'Estartit, Sant Feliu de Guíxols, Mataró i Barcelona, aquest últim coincidint amb el Dia Marítim Europeu, el passat 20 de maig. Properament es podrà veure a Vilanova i la Geltrú, 24 de maig, i a Salou, del 27 al 29 de maig, coincidint amb la Fira Marítima de la Costa Daurada.

Relacionats

Notícia

S'ha centrat principalment en els municipis de menys de 500 habitants, on la gestió dels residus es realitza amb accés exclusiu en àrees tancades amb contenidors

Acte
26/11/2021 - 00:00
A Can Falç de Mar, Passeig de la Ribera 12. Sitges
Article

Nou Període és una campanya que visibilitza i denuncia les actuals problemàtiques dels productes menstruals d'un sol ús més generalitzats i promou la utilització de productes menstruals reutilitzables. La menstruació ha de ser tractada de manera natural i sense tabús. Els seu objectiu és apropar-se a una societat sense residus ni impactes al medi ambient ni a la salut de les persones.

Butlletí