El Fòrum constata la centralitat de les polítiques ambientals i el paper fonamental dels municipis

Sostenible.cat

23/03/2011 - 00:00
El Coordinador de l'Àrea de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, Ferran Vallespinós i el diputat de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona i alcalde de Mataró, Joan Antoni Barón han fet la cloenda del Fòrum constatant que en els darrers anys les polítiques ambientals han guanyat una centralitat indiscutible, amb el món local com a àmbit rellevant d'aplicació.

Després d'agrair l'assistència i el treball fet a tots els participants, Joan Antoni Barón  ha recordat el camí cap a la centralitat no ha estat fàcil: "fa tan sols uns anys  hi havia gent que pensava que el medi ambient era només un entreteniment i ha calgut convèncer a moltes persones".

Ferran Vallespinós ha fet el parlament més llarg i ha recollit de forma resumida les principals idees desenvolupades en el Fòrum. La primera que ha destacat és el que el Fòrum és un espai de trobada singular, amb ganes de continuïtat, que s'ha manifestat tant en l'espai físic- el Tecnocampus de Mataró- com també en el virtual. Tot seguit ha repassat els aspectes més importants que s'han tractat en les sessions i debats del 21 i 22 de març a manera de conclusió.

Nova economia
Recordant una frase de Miquel Barceló -"l'economia sostenible és l'economia"- Ferran Vallespinós ha explicat com el Fòrum havia servit per identificar els obstacles que impedeixen avançar en el terreny ambiental i econòmic alhora. Des dels ajuntaments es pot contribuir a que el medi sigui una eina de dinamització que estimuli el pas d'una economia material a una de basada en la innovació i el coneixement. 

El vector energètic
Els recents esdeveniments al Japó i a Líbia han portat per atzar les qüestions energètiques a la màxima actualitat que ha coincidit amb la importància d'aquest tema en les polítiques ambientals de tots els països. En aquest sentit hi ha una gran quantitat de projectes que demostren la solvència contrastada del món local per incidir en la gestió de la demanda, impulsar ordenances, o adequar d'edificis i equipaments. Renovables, eficiència i estalvi energètic han estat les tres idees més repetides. També la necessitat de canviar el model energètic català.

El vehicle elèctric exemple de compromís local
La  declaració de Mataró pel vehicle elèctric, assenyala el compromís amb la gestió energètica per part dels municipis i ajuda a visualitzar quines són les línies d'acció que es poden emprendre des l'àmbit local: plans de mobilitat, mesures de fiscalitat, de normativa, de compra verda, d'adequació urbanística, etc. Un dels reptes principals passa per abordar les emissions difuses del transport. 

Canvi de model  i canvi de paradigma: 
El model de desenvolupament vigent no sols està qüestionat sinó que estem en una transició cap a un nou paradigma. Tal com va dir Mariano Marzo en la seva intervenció a l'inici del Fòrum: "no tornarem al petroli barat, això no és un problema conjuntural, és estructural". Marzo també va provocar la reflexió quan va afirmar que el responsable del canvi climàtic no és el CO2  sinó "el consum desenfrenat de combustibles fòssils en un relativament breu període de temps".

La feina de revisió de model demana tractar objectius a curt i mitjà termini i una voluntat de poder auditar els canvis.

Pacte d'alcaldes i Agenda 21
Una altra conclusió del Fòrum és que el Pacte d'alcaldes és un complement de l'Agenda 21, que permet reforçar el vector energètic.  El tema de canvi climàtic i de gestió de l'energia semblava allunyat del món local, tenia una perspectiva gairebé geoestratègica. I en canvi el món local s'hi va comprometre i  la UE treballa amb els ajuntaments. Un projecte desenvolupat de manera directa amb els ajuntaments 20 de reducció C02, 20 eficiència energètica, 20 energies renovables pel 2020. El paper de la Diputació és essencial com a administració de suport. La majoria dels ajuntaments adherits ja han realitzat el Pla d'Acció de l'Energia Sostenible (PAES), el primer pas per poder conèixer la situació de consum energètic i dissenyar les mesures més adequades a cada cas. I algunes ja s'estan posant en marxa.

Municipis ara i en els propers anys
L'Assemblea de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat ha posat de manifest que els municipis estan i continuaran estant en primera línia perquè tenen expertesa i porten a terme polítiques molt properes a la ciutadania. El Fòrum conclou amb el convenciment que cal continuar la feina en els pròxims quatre anys, amb una bona entesa amb el govern de la Generalitat. Ferran Vallespinós ha tancat la seva intervenció tot recordant que "les polítiques ambientals estan en camí de deixar de ser polítiques sectorials per passar a ser fonamentals en la gestió de tots els aspectes dels municipis".

Relacionats

Butlletí