El Govern aprova el Pla de l’Energia i Canvi Climàtic de Catalunya 2012-2020

Després d’un període d’informació pública iniciat el 26 d'abril i finalitzat el 19 de juny el Pla ha estat aprovat pel Govern el 9 de setembre de 2012
Institut Català d'Energia
09/10/2012 - 00:00
Des d'una perspectiva climàtica aquest Pla és una part molt significativa de la planificació en matèria de política climàtica. Cal tenir present, no obstant, que el Pla no inclou d'altres aspectes del canvi climàtic com ara les emissions de gasos d'efecte hivernacle no vinculades a l'energia, l‘anomenat efecte embornal (boscos, agricultura, ...), l'adaptació als impactes del canvi climàtic o el desenvolupament de models climàtics regionals, que d'acord amb el Pla de Govern 2011-2014 seran objecte de tractament en el Pla de Mitigació i l'Estratègia d'Adaptació.

Aquest nou Pla de l'Energia i Canvi Climàtic de Catalunya 2012-2020 aborda la nova orientació que l'actual Govern de la Generalitat de Catalunya vol donar a la política energètica catalana, integrant-ne aquells aspectes de la mitigació del canvi climàtic relacionats amb l'energia.

En els pròxims anys, cal equilibrar diferents objectius com: garantir la seguretat i la qualitat del subministrament energètic; establir un model energètic competitiu econòmicament i amb menys dependència exterior; respectar el medi ambient, amb un pes més gran de les energies renovables; reduir el consum dels combustibles fòssils, i millorar l'eficiència en la utilització de l'energia, per arribar a un model català de generació i consum d'energia que sigui sostenible i que contribueixi a l'objectiu europeu de descarbonització de l'economia.

Per tant, les principals motivacions per a la realització d'aquest nou Pla de l'Energia i Canvi Climàtic de Catalunya 2012-2020, estan relacionades amb les següents problemàtiques:

  1. L'actual escenari energètic internacional, amb una previsió de preus elevats del petroli a mig i llarg termini i amb un important risc geoestratègic en l'abastament, exigeix una adequació de les estratègies de les polítiques d'oferta i de demanda energètica de Catalunya.
  2. Les exigències de la societat catalana són cada vegada majors tant pel que fa a la qualitat dels subministraments energètics com pel que fa a la disminució de l'impacte ambiental de la producció i l'ús de l'energia, i, en particular, de les emissions de gasos d'efecte hivernacle. La nova planificació energètica ha de respondre a aquests criteris, i combinar-los amb criteris econòmics.
  3. La voluntat del Govern català de contribuir en la part proporcional que li correspongui a l'assoliment dels objectius europeus i espanyols de reducció d'emissions de GEH, molt especialment en els sectors difusos (transport, residus, la indústria no coberta per la Directiva de comerç de drets d'emissió, ....) que és on Catalunya disposa de capacitat i d'espai competencial per actuar.
  4. L'energia és cada cop més un factor fonamental per a la competitivitat econòmica, tant pel seu efecte sobre els preus com pel seu potencial industrial com a sector d'activitat econòmica. Aquesta planificació energètica ha d'incloure la necessària vertebració d'un potent sector econòmic en l'àmbit de l'energia a Catalunya.

Per altra banda, també s'ha cregut convenient allargar l'horitzó del nou Pla de l'Energia i Canvi Climàtic fins a l'any 2020, en coherència amb els importants reptes assumits per la Unió Europea en matèria d'energia i canvi climàtic en aquest horitzó (objectiu "20-20-20").

En aquest sentit, aquests objectius europeus per a l'any 2020 constitueixen un marc de referència de l'actuació de la Generalitat de Catalunya en matèria de política energètica i de canvi climàtic. Alhora, el Pla analitza el potencial i capacitat de reacció des de Catalunya, en el supòsit que la Unió Europea acordés un nou objectiu més ambiciós de reducció d'emissions de gasos d'efecte hivernacle i d'un nou repartiment d'esforços entre els seus estats membres.

Etiquetes: 

Relacionats

Butlletí