El Govern ha aprovat ampliar les funcions de la Comissió Interdepartamental encarregada de coordinar l’elaboració del Pla Nacional per a la implementació de l’Agenda 2030 a Catalunya, per tal que elabori un document de base d’un acord nacional i dinamitzi l’aliança d’actors públics i privats que hagin subscrit aquest acord.
El Ple del Parlament de Catalunya va aprovar el passat 9 de novembre una moció que instava el Govern a prioritzar l’Agenda 2030 en totes les seves polítiques i continuar amb els treballs d’elaboració del pla per a l’Agenda 2030. A més, demanava que impulsés una aliança àmplia entre el sector públic i el privat que contribueixi a la localització a Catalunya dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides per mitjà de compromisos concrets.
El Govern recull l’encàrrec del Parlament i farà les modificacions oportunes per optimitzar el pla per localitzar els 17 ODS a Catalunya, que pren com a referència l’informe del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS) ‘L’Agenda 2030: transformar Catalunya, millorar el món’.
L’acord de Govern també preveu modificar la composició de la Comissió per tal d’incorporar-hi una presidència i una vicepresidència assumida per persones del Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència competents en els àmbits d’acció exterior i sostenibilitat, respectivament; i una tercera persona designada per la direcció de l’Idescat.
El potencial transformador de l’Agenda 2030
L’Agenda, aprovada pels caps d’Estat i de Govern de 193 països durant la Cimera de les Nacions Unides per a l’adopció de l’agenda per al desenvolupament post-2015, conté objectius tan ambiciosos com posar fi a la pobresa i la fam arreu del món, combatre les desigualtats en i entre països, construir societats pacífiques, justes i inclusives, protegir els drets humans i promoure la igualtat de gènere, així com l’apoderament de les dones i les nenes, i garantir una protecció duradora del planeta i els seus recursos naturals.
L’Agenda hauria d’ajudar a crear les condicions necessàries per a un creixement econòmic sostenible, inclusiu i sostingut, una prosperitat compartida i ocupació digna per a tothom, tenint en compte els diferents nivells de desenvolupament i les capacitats de cada territori.
En vigor des de l’1 de gener de 2016, la comunitat internacional disposa fins a l’any 2030 per assolir els ODS i fer efectiu tot el potencial transformador que hi ha darrere de l’Agenda 2030, explicitat en el títol de la resolució de Nacions Unides que l’aprova: ‘Transformar el nostre