L'expansió del mosquit tigre és imparable. La primera colònia d'aquest molest insecte es va detectar per primera vegada a Sant Cugat del Vallès al 2004 i des d'aleshores aquesta espècie s'ha propagat amb celeritat fins arribar a 55 municipis de set comarques: l'Alt Penedès, el Baix Llobregat, el Garraf, el Maresme, el Tarragonès, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental.
Tot i que el mosquit tigre s'expandeix especialment al setembre, enguany ja s'han localitzat exemplars d'aquest insecte de virulenta picada a Barcelona, Terrassa, Altafulla, Sitges, l'Hospitalet de Llobregat, Pallejà, Vallirana, Sabadell, Martorell, Cornellà o Esparreguera. A més, s'han trobat adults, encara que la seva reproducció no ha estat confirmada, a Sant Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs, Badalona, El Masnou, Canet de Mar, Montgat i Cubelles.
Segons el cap del Servei de Protecció de la Fauna, Flora i Animals de Companyia de la direcció general del Medi Natural, Jordi Ruiz, la previsió per a aquesta temporada és que aquesta espècie de mosquit continuï propagant-se pels municipis de la regió metropolitana, el Tarragonès, el Garraf i el Maresme.
Cal evitar els recipients amb aigua
"La progressió del mosquit és més accentuada als municipis on encara no s'ha detectat que en aquells en els que ja té presència, perquè allà on no existeix no es prenen mesures de prevenció", ha assenyalat Ruiz. Per aquest motiu és molt important eliminar tots els possibles hàbitats d'aquest insecte, com poden ser petits recipients amb aigua acumulada. Cal mantenir cobertes les piscines mentre no s'utilitzen, buidar les petites basses regularment i canviar molt sovint l'aigua de les plantes, entre altres mesures..
El mosquit tigre es caracteritza pel color del seu abdomen punxegut i les seves potes, amb ratlles blanques i negres, molt visibles a simple vista. Les seves picades són més nombroses i doloroses que les dels mosquits autòctons.
(P)
Biologia del mosquit tigre
El mosquit tigre (Aedes albopictus) pertany a la família Culicidae i es caracteritza pel color del seu abdomen, punxegut, i de les potes de bandes blanques i negres molt visibles a simple vista. Dues característiques que s’han de tenir en compte a l’hora d’identificar aquesta espècie de mosquit i no confondre’l amb d’altres que se li assemblen. Els trets característics són una línia blanca que recorre la part posterior del tòrax i el marcat color blanc de la punta dels palps (que són qualsevol dels apèndixs segmentats que porten al voltant de la boca certs artròpodes i que tenen una funció tàctil o gustatòria).
L’adult té unes dimensions d’entre 2 i 10 mm. Com en altres espècies de mosquit, el sexe hematòfag (que s’alimenta de sang) és el femení, el qual presenta una trompa allargada (probòscide) que utilitza per picar i extreure sang dels mamífers, de la qual aprofita les proteïnes que necessita per al desenvolupament dels ous. Els mascles de l’espècie, a l’igual que els d’altres mosquits, s’alimenten de líquids vegetals.
Adjunt | Mida |
---|---|
Evolució de municipis amb presència del mosquit tigre | 33.83 KB |