El mosquit tigre asiàtic -Aedes albopictus- ja viu en 87 municipis catalans de 12 comarques diferents, i això representa l'expansió de la seva presència a 32 municipis més respecte a l'any anterior, segons revela un estudi de la conselleria Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat, el quart que es fa per seguir la població d'aquest insecte.
La primera colònia de la península Ibèrica es va detectar el 2004 a Sant Cugat del Vallès, i un any després s'havia expandit pels municipis del Vallès Occidental, el Barcelonès i el Baix Llobregat. El 2006 va arribar fins a 17 municipis més i al 2007 es va expandir a 29 més. Ara, el molest insecte ja ha arribat a municipis de l'Alt Penedès, el Bages, el Baix Llobregat, el Baix Penedès, el Barcelonès, el Garraf, la Selva, el Maresme, el Segrià, el Tarragonès, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental; la majoria de la província de Barcelona.
En concret, els nous municipis on s'ha detectat la presència del mosquit són Vacarisses, Sant Vicenç de Castellet, el Vendrell, Calafell, Sant Pere de Ribes, Maials, Torredembarra, Tarragona, Granollers, Cardedeu, Martorelles, Tiana, Vilassar de Dalt, Lliçà d'Amunt, Calella, Sant Cebrià de Vallalta, Canyelles, Tordera, Premià de Mar, Premià de Dalt, Teià, Argentona, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Vicenç de Montalt, Sant Vicenç dels Horts, Torrelles de Llobregat, Sant Esteve de Sesrovires, Lloret de Mar, Blanes, Tossa de Mar, Vidreres i Maçanet de la Selva.
Picades doloroses i duradores
El mosquit tigre es distingeix del mosquit comú per tenir les potes ratllades amb franges de color blanc i, malgrat que no actua com a portador de malalties, produeix picades més doloroses i duradores que les del mosquit comú.
El període d'activitat del mosquit tigre a Catalunya comprèn des del mes de maig al de novembre. Els dos factors que condicionen el seu cicle són el clima i el fotoperíode (longitud del dia). A partir de la primavera comencen a eclosionar les larves, i l'estiu és l'estació més favorable per al seu desenvolupament.
En aquest sentit, la conselleria assenyala que el més efectiu per frenar la seva proliferació és evitar la posta d'ous i el creixement de les larves aquàtiques, cosa que s'aconsegueix eliminant els punts d'aigua on creixen, habitualment acumulacions d'aigua en recipients que es deixen a la intempèrie.
(P)
Més informació i recursos: Web sobre el mosquit tigre | www.mosquitigre.org
Una espècie oportunista
L'Aedes albopictus és una espècie originària del sud-est asiàtic. Des de 1979, està en procés de disseminació arreu del món. El seu radi de vol és relativament curt, normalment 150 metres, però ha aconseguit escampar-se mitjançant el transport global de mercaderies, principalment pneumàtics, però també productes de jardineria (com el bambú de la sort). En aquest sentit, l'Aedes albopictus és un paradigma d'aquelles espècies oportunistes que, lluny de patir a causa de l'activitat humana, l'aprofiten per a colonitzar el món sencer en un moviment paral·lel a la globalització econòmica.
Adjunt | Mida |
---|---|
Exemplar de mosquit tigre (Foto: J. Gathany/CDC) | 12.45 KB |