La trobada de municipis del Pacte d'Alcaldes i Alcaldesses que ha tingut lloc dins el marc del II Fòrum sobre Medi Ambient i Món Local ha reunit representants de les estructures de suport al pacte de diversos territoris, i les primeres conclusions parlen d'èxit i de la necessitat d'anar encara més enllà.
Joan Antoni Baron, diputat de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, ha fet balanç de l'adhesió de 147 municipis, el que suposa aproximadament el 95% de la població, vora 5 milions de persones. La majoria d'aquests ajuntaments ja han realitzat el Pla d'Acció de l'Energia Sostenible (PAES), el primer pas per poder conèixer la situació de consum energètic i dissenyar les mesures més adequades a cada cas. I algunes ja s'estan posant en marxa. Per exemple, Martorelles, Manlleu i Granollers ja han engegat el procés per instal·lar plaques fotovoltaiques sobre sostres d'edificis municipals, i sis ciutats més estan ja estudiant com fer-ho. També s'està treballant en temes de millora de l'enllumenament públic i d'eficiència energètica.
Sense arribar a aquest nivell d'implantació, Ángela Ranea, cap de servei de Medi Ambient de la Junta de Andalucía ha presentat la situació en aquesta comunitat autònoma, on el govern regional i les diputacions han sumat esforços per impulsar el Pacte. En la mateixa línia, el gerent de Medi Ambient de la Diputació d'Alacant, Alejandro de la Vega, ha destacat la gran acollida que ha tingut el Pacte d'Alcaldes i Alcaldesses entre els municipis d'aquell territori, tota vegada se'ls ha proporcionat la informació que demostra que, a més d'estalviar emissions, l'elaboració del PAES i les solucions posteriors permetran a mig i llarg termini estalviar de manera important en la factura energètica municipal.
La bona difusió resulta doncs clau, com també ha afirmat Josep Valero, secretari tècnic de Cooperació Local del Consell Insular de Mallorca i representant de l'Arc Llatí, una associació d'ens locals intermedis que engloba 12 diputacions i 3 consells insulars de l'estat espanyol, 12 consells generals de França i 33 províncies italianes. Aquesta entitat ajuda a difondre els valors i objectius del pacte i promociona l'agermanament entre ens locals no només de la riba europea de la Mediterrània, sinó també amb ciutats del nord d'Àfrica.
Perquè, de fet, un dels objectius de futur del Pacte és tenir un abast més enllà de les fronteres de l'Europa occidental que l'ha promogut, i ja s'estan posant en marxa els primers PAES a ciutats de països de l'Est d'Europa, com Ucraïna o Geòrgia, i aviat s'arribarà també al centre d'Àsia, segons ha indicat Miguel Morcillo, de l'Aliança pel Clima.
L'expansió del Pacte d'Alcaldes i Alcaldesses pot ser, doncs, en tres sentits: arribant a nous territoris, ampliant les mesures que es posen en marxa en cada municipi un cop completat i analitzat el PAES, i també buscant una implicació més gran de la societat. En aquest sentit, diversos ponents han reiterat que seria bo mirar de buscar vies d'interrelació entre el Pacte i les Agendes 21 locals. Això, sense oblidar la necessitat de què els municipis treballin en xarxa i comparteixin les experiències de bones pràctiques, com ha dit Roberto Ronco, diputat de medi ambient de la província italiana de Torí. I, sobretot, cal tenir sempre present que cada municipi ha de tenir una visió estratègica pròpia i un lideratge local fort i indiscutible. Per molt impuls que puguin oferir les entitats de suport, al final l'execució de les mesures està en mans de cada ajuntament, segons s'ha conclòs al final de la trobada.