Ha començat al Mas Caials de Cadaqués (Alt Empordà) la primera edició del Curs de Guies Subaquàtics del Parc Natural de Creus, organitzat pel parc, amb la col·laboració del Cos de Mossos d’Esquadra, el Cos d’Agents Rurals, el Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya i les empreses Scubafix i INDHOS. El curs està dirigit especialment a guies de busseig dels centres d’immersió que treballen en l’àmbit del Parc Natural de Cap de Creus i a d’altres bussejadors certificats.
El programa vol transmetre coneixements útils per a la feina de divulgació del medi submarí que permetin als alumnes transmetre als seus clients l’interès i el respecte cap al fons marí del Parc Natural de Cap de Creus. A més, posa en valor la feina del guia com a professional coneixedor del fons marí del Parc.
Durant el curs s’està realitzant una tasca de sensibilització dels guies i bussejadors locals sobre la necessitat de conservar el territori, a través de la transmissió de coneixements sobre els valors del Parc Natural. S’està fent alhora foment del busseig responsable, sostenible i compatible amb la conservació del fons marí i del contacte directe entre els guies i les diverses persones i organismes que treballen al parc o que el vigilen.
27 alumnes de vuit centres d’immersió diferents, alguns particulars, i membres de la Unitat Subaquàtica del Cos de Mossos d’Esquadra estan participant al curs. Entre els ponents hi ha persones vinculades a la Universitat de Girona, a la Universitat de Barcelona, al Centre d’Estudis Avançats de Blanes, al Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya, a empreses d’educació ambiental i guiatge, al Cos de Mossos d’Esquadra, al Cos d’Agents Rurals, i biòlegs.
En total s’impartiran 31’5 hores de formació teòrica, dues sortides pràctiques de snorkel i busseig en què es tracten metodologies de censos subaquàtics, i una prova final per avaluar els coneixements adquirits i rebre el diploma. El curs acabarà el dia 17, amb unes darreres xerrades sobre temes d’actualitat del Parc Natural de Cap de Creus.