Font: Gencat
La federació Europarc ha premiat el Parc Natural del Cadí Moixeró del Departament de Medi Ambient i Habitatge per gestionar i milllorar l'habitat de la perdiu xerra de muntanya (Perdix perdix) i altres espècies cinegètiques, mitjançant desbrossades planificades de matoll.
El premi pretén reconèixer el bon treball realitzat pel Parc natural del Cadí-Moixeró per millorar els habitats. Aquesta és una acció englobada dins un projecte més ampli transfronterer anomenat GALLIPYR per a la protecció de les galliformes de muntanya. També està basada en informes, experiències i documentació extensa que garanteixen que és una bona metodologia per a la preservació de la perdiu xerra de muntanya.
Aquesta acció de conservació del patrimoni natural, s'ha realitzat aplicant l'Estàndard de Qualitat en accions de conservació que la Secció Espanyola de la Federació Europea de Parcs (EUROPARC-España), a través d'un grup de treball integrat per tècnics de parcs de diferents comunitats autònomes, va posar a punt l'any 2009.
L'estàndard vol esdevenir una guia de treball o procediment que estableix els diferents aspectes (legals, normatius, de registre, arxiu, comunicació i avaluació) que cal tenir en compte a l'hora de planificar, executar i fer el seguiment d'una acció de conservació d'un hàbitat o espècie, per tal de fer més efectius els resultats.
Els treballs premiats
Les actuacions premiades es van realitzar en els anys 2008 i 2009 i se situen a la solana de la Cerdanya, en espais gestionats pel Parc natural del Cadí-Moixeró, dins la Reserva nacional de caça de la Cerdanya i Alt Urgell. Es tracta d'indrets on la cobertura de matolls, principalment bàlec, fa quasi impenetrable la zona. Els treballs han consistit en el tractament mecànic amb desbrossadora de 8.5 hectàrees de matollar amb diversos graus d'intensitat. Amb aquests treballs s'ha assolit la restauració efectiva d' entre 25 i 30 hectàrees / any. Concretament, s'ha desbrossat el matollar actual tot creant un mosaic de parcel·les de superfície no superior a les 2 ha. Les actuacions s'han realitzat un cop finalitzada l'època de cria de l'espècie, a partir de finals d'agost o inicis de setembre.
Per a l'execució i seguiment de l'actuació s'han implicat diferents col·lectius i institucions locals com ramaders, caçadors, propietaris i Ajuntaments. Té un efecte demostratiu que permetrà es pugui aplicar en altres territoris en benefici d'aquesta espècie. Els processos de planificació, tramitació, execució i avaluació han seguit l'estàndard i s'ajusten a les seves indicacions. L'acció pretén salvaguardar una espècie d'interès europeu (Directiva Aus), poc coneguda socialment però amb un alt valor en ecosistemes de muntanya.
Un nou premi de la Federació Europea de Parcs
El lliurament del premi es va fer durant el desenvolupament del XVI Congrés de EUROPARC - España que es va celebrar a Sogorb (País Valencià) el mes de juny.
Aquesta és la primera vegada que es convoca un premi d'aquestes característiques. Juntament amb el premi al PN del Cadí-Moixeró es van concedir dos diplomes a les accions de conservació. Una al " Programa de conservació de l'àguila cuabarrada en el Parc natural del Alt Tajo (Castella-La Mancha) i l'altre, al Projecte de restauració d'hàbitats mitjançant naturalització de pinedes en forests gestionades per la Conselleria de Medi Ambient en el Parc natural de Cardeña y Montoro (Andalucia)".
Adjunt | Mida |
---|---|
Font:Gencat | 30.34 KB |