El Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny disposa d'un Pla de conservació que defineix les línies estratègiques i les actuacions per preservar els sistemes naturals d'aquest espai a partir d'una exhaustiva anàlisi del seu estat actual. Aquest ambiciós i pioner estudi al nostre país, en el qual han participat prop d'un centenar de científics en els darrers cinc anys, va ser presentat aquest 22 d'abril pel diputat d'Espais Naturals i Medi Ambient, Joan Puigdollers, i el diputat adjunt d'Espais Naturals, Andreu Carreras.
El Pla de conservació del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny té com a gran objectiu aturar la pèrdua de biodiversitat i la degradació dels serveis dels ecosistemes i afrontar la seva conservació o restauració. El Pla s'ha plantejat com una eina de gestió, que defineix objectius operatius, estableix prioritats i línies estratègiques d'acció, proposa el seguiment d'accions i processos naturals, estableix l'avaluació de resultats i inclou un sistema d'informació que és la font de documentació per als professionals i estudiosos.
El document també defineix les línies estratègiques i les actuacions per preservar els sistemes naturals, a partir del coneixement i l'anàlisi de l'estat actual. En aquesta línia, el Pla especifica els objectius de conservació, l'estat de conservació favorable dels seus hàbitats, així com les actuacions per garantir o recuperar el bon estat de conservació de les espècies i hàbitats, que mereixen un tracte prioritari pel seu estat de conservació precari, per les amenaces que presenten o pel seu valor científic i de conservació de la biodiversitat.
La presentació del Pla de conservació, que va tenir lloc a la sala d'actes de l'edifici el Vagó del Recinte de l'Escola Industrial, va comptar amb la participació de Martí Boada, professor investigador de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals; Josep Maria Espelta, del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF); així com Daniel Guinart, biòleg del Parc Natural del Montseny, que va moderar un col·loqui amb els assistents sobre els reptes actuals de la gestió per a la conservació dels espais naturals.
En la cloenda de l'acte, el diputat Joan Puigdollers, va agrair el treball de tots els que han participat en la realització d'aquest important treball, pel que suposa un millor coneixement dels ecosistemes del parc, ressaltant que es tracta d'un document viu i dinàmic que ha d'ajudar en les tasques de preservació de l'espai natural a partir d'aquest coneixement. Puigdollers també va voler retre un homenatge als homes de la Mancomunitat - entre ells el diputat regionalista Jaume Bofill - que van ser els impulsors de la primera figura jurídica de protecció al massís del Montseny l'any 1922.
Podeu obtenir el document complet a la Llibreria de la Diputació
Adjunt | Mida |
---|---|
montseny1.jpg | 84.15 KB |