Font: Parlament Europeu
El Parlament Europeu ha adoptat una resolució en què declara una "emergència climàtica i mediambiental" a Europa i a nivell global.
Davant la cimera de l'ONU sobre canvi climàtic que se celebra a Madrid del 2 al 13 de desembre, el Parlament Europeu ha adoptat una resolució en què declara una "emergència climàtica i mediambiental" a Europa i a nivell global. El text també demana a la Comissió Europea que garanteixi que totes les seves propostes legislatives i pressupostàries tenen en compte l'objectiu de limitar l'escalfament global a un màxim de 1,5 ° C.
En una segona resolució, la Cambra insta la UE a presentar la seva estratègia per aconseguir la neutralitat de les emissions tan aviat com sigui possible, i per al 2050 com a molt tard, a la Convenció de l'ONU sobre canvi climàtic. Els eurodiputats també demanen a la nova presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, que inclogui un objectiu de reducció de les emissions de gasos d'efecte hivernacle de l'55% per 2030 en el Pacte Verd europeu.
Diversos països, administracions locals i científics han declarat ja que el planeta afronta una emergència climàtica.
Pel que fa a l'objectiu d'assolir un balanç net de zero emissions en 2050, la Comissió Europea ja ha presentat una proposta en aquest sentit, però el Consell Europeu no ho ha recolzat davant el rebuig de Polònia, Hongria i la República Txeca.
Durant el debat, el francès Pascal Canfin, president del Comitè de Medi Ambient, Salut Pública i Seguretat Alimentària, ha valorat així la posició europea davant la conferència que començarà a Madrid el 2 de desembre: "El Parlament Europeu acaba d'adoptar una posició ambiciosa de cara a la COP25 de Madrid. Tenint en compte l'emergència climàtica i ambiental, és essencial reduir les nostres emissions de gasos d'efecte hivernacle un 55% el 2030. Això també envia un missatge clar i oportú a la Comissió, poques setmanes abans de la publicació de la Comunicació sobre el Pacte Verd."
Intensificar la reducció de les emissions del transport marítim i l'aviació
El Parlament considera que els objectius actuals de retallada de les emissions en els sectors del transport marítim i l'aviació són poc ambiciosos. En la seva opinió, tots els països haurien d'incloure a aquests sectors en els seus plans nacionals. Els eurodiputats també plantegen la inclusió de el sector marítim en el sistema europeu de comerç d'emissions.
Més suport financer a la lluita global contra el canvi climàtic
Els països de la UE han de duplicar les seves contribucions, com a mínim, al Fons contra el canvi climàtic. Els Estats membres són els principals proveïdors de finançament públic contra el canvi climàtic i el pressupost de la UE hauria alinear-se amb els seus compromisos internacionals. Els eurodiputats adverteixen, a més, que els compromisos anunciats pels països desenvolupats no assoleixen l'objectiu col·lectiu de 100.000 milions de dòlars anuals a partir del 2020.
Finalment, fan una crida urgent a tots els països de la UE perquè eliminin progressivament totes les subvencions directes i indirectes als combustibles fòssils per al 2020.
Resultat de les votacions
La resolució en la qual el Parlament declara l'emergència climàtica i mediambiental ha estat aprovada amb 429 vots a favor, 225 en contra i 19 abstencions. El text sobre la cimera del Clima de Madrid ha rebur el suport de 430 eurodiputats, 190 en contra i 34 abstencions.