Font: Parlament de Catalunya
El Ple del Parlament de Catalunyua ha validat amb un ampli suport el Decret llei 16/2019, del 26 de novembre, de mesures urgents per a l’emergència climàtica i l’impuls de les energies renovables, i ha aprovat per unanimitat la creació d’una comissió de seguiment de l’emergència climàtica.
Entre altres aspectes, el decret llei elimina barreres administratives per a la implantació d’energies renovables, i en aquest sentit deroga el Decret 147/2009, que limitava la de parcs eòlics i fotovoltaics. Així mateix, recupera articles de la Llei del canvi climàtic anul·lats pel Tribunal Constitucional modificant-ne la redacció, com ara els relatius a la neutralitat d’emissions de CO2 per a l’any 2050, l’electrificació dels ports de la Generalitat, la limitació de la fracturació hidràulica o la penetració de la mobilitat elèctrica en el transport.
La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha presentat el decret, que ha estat validat per 124 vots a favor (Cs, JxCat, ERC, PSC-Units i CatECP), 4 en contra (CUP) i 4 abstencions (PPC).
El Ple també ha aprovat, en aquest cas per unanimitat, la proposta per crear una comissió de seguiment de l’emergència climàtica, presentada per tots els grups i subgrups parlamentaris i fruit d’una moció aprovada a l’octubre, per unanimitat en aquest punt.
L’objecte de la comissió, que s’haurà de constituir properament, serà fer un seguiment de l’acció del Govern amb relació a l’emergència climàtica, i entre altres aspectes la iniciativa planteja analitzar i revisar la legislació catalana per detectar i modificar la normativa que en dificulti la lluita en contra. La proposta estableix que la comissió treballi mentre persisteixi l’emergència climàtica i que faci un informe en acabar cada mandat i un de final en acabar la situació d’emergència.