El pla ZEPA de Lleida preveu 262 accions en 54.000 hectàrees

La Generalitat treu a informació pública el projecte per als espais protegits de la plana, on es preveu que les actuacions es facin en sis anys
08/06/2010 - 00:00

El Govern català ha tret a informació pública el Pla especial i de gestió dels espais naturals protegits de la plana de Lleida, tal com publica aquest dilluns el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), de manera que els interessats disposen d'un mes per fer les al·legacions pertinents, ha informat el Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural a través d'un comunicat. El projecte, que segons la nota ha estat "fruit d'un procés de participació de sis mesos amb els principals agents del territori", preveu dur a terme 262 accions al llarg dels sis anys vinents en el marc de la gestió de nou espais naturals protegits que ocupen una superfície total de 54.000 hectàrees.

Per a la Comissió Europea, l'elaboració d'aquest document era un pas indispensable, previ a la modificació a la Declaració d'Impacte Ambiental del Segarra-Garrigues, i necessari per donar compliment a la segona sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Unió Europea.

El Pla de gestió de les Zones Especials de Protecció d'Aus (ZEPA) és "fruit d'un procés de participació de sis mesos amb els principals agents del territori", indica la Conselleria d'Agricultura. L'Executiu català, mitjançant els Departaments de Medi Ambient i Habitatge, i d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, "es va comprometre a escoltar i tenir en compte la veu del territori", i per aquest dimecres s'ha organitzat a Tàrrega una sessió de retorn del procés participatiu amb la presència dels secretaris generals i els corresponents directors generals dels dos departaments implicats.

Regulació dels usos i plans de gestió en nou espais protegits
El Pla contempla la regulació dels usos i la planificació de la gestió en nou Espais Naturals Protegits de la plana de Lleida: Secans de Mas de Melons-Alfés; Secans de Segrià i Utxesa; Secans de la Noguera; Anglesola-Vilagrassa; Granyena; Bellmunt-Almenara; Plans de la Unilla; Plans de Sió, i Secans de Belianes-Preixana, amb una superfície total de 54.000 hectàrees. Aquestes zones es troben protegides per la legislació europea, en estar incloses en la xarxa Natura 2000, i també per la catalana, en romandre incorporades al Pla d'espais d'interès natural (PEIN).

La redacció dels plans de gestió és un dels instruments bàsics per garantir una actuació eficaç que permeti assolir estats de conservació favorables per a les espècies i els hàbitats protegits en aquests espais, sosté la Conselleria d'Agricultura, que afegeix que l'objectiu primordial és l'entesa entre dos sectors històricament relacionats: el patrimoni natural i l'activitat humana. Així doncs, es tracta de trobar un equilibri entre la conservació dels hàbitats, i conseqüentment la fauna que hi habita, amb els usos productius del sector agrícola i ramader de la zona.

Tres grans objectius del Pla
Pel que fa als objectius del Pla, s'estructuren en tres grans blocs. En primer lloc, es vol garantir la conservació, i en cas que sigui necessari la recuperació, dels hàbitats i de les espècies recollides en les directives comunitàries i la resta d'elements d'interès de la biodiversitat. D' aquí que es procuri protegir les poblacions d'ocells estèpics d'interès comunitari (pteroclídids, terrerola, sisó, esparver cendrós, calàndria, gaig blau, trenca, àguila cuabarrada, arpella pàl·lida, xoriguer petit, aus de canyissar i alosa becuda), posar en valor el guaret i la gestió de marges, i potenciar el treball conjunt amb el col·lectiu de caçadors i reforçar i estendre la vigilància d'aquestes espècies. Igualment, es pretén conservar i recuperar hàbitats d'interès (de ribera, zones humides i salats, siscallars, timonedes, brolles, màquies, cadequers i boscos d'interès), així com flora protegida, arbres singulars, amfibis, rèptils, peixos autòctons i quiròpters.

En segon lloc, el programa d'actuacions busca ordenar les activitats socioeconòmiques de manera compatible amb els objectius de conservació natural. És a dir, es tracta "d'establir un model agrícola i ramader rendible i de foment de la biodiversitat", que passi per potenciar l'especialització i millora dels sistemes agraris de secà, entre altres mesures. Així mateix, es vol ordenar diverses infraestructures i activitats existents dins els espais protegits -energia elèctrica i vies de comunicació, per exemple- i potenciar les activitats turístiques basades en l'aprofitament dels valors naturals paisatgístics, històrics i culturals.

I en tercer lloc, el Pla preveu dissenyar una autoritat de gestió participada que combini l'existència i el foment d'iniciatives locals amb un òrgan comú per la globalitat dels espais protegits, coordinar les mesures compensatòries dels diversos projectes que actuen sobre el territori en el funcionament actual i futur dels espais protegits, i fomentar els acords de custòdia amb propietaris i gestors dins les zones amb protecció, així com potenciar la gestió adequada de les finques de propietat pública i fer el mateix amb la integració de la gestió de l'espai protegit amb el territori circumdant.

Beneficis per a les explotacions agrícoles
El Pla de gestió preveu fins a 262 accions que, amb un pressupost de prop de 38 milions d'euros, han d'executar-se en un termini de sis anys. Les activitats a desenvolupar inclouen la "necessitat de potenciar una activitat agrícola i ramadera moderna i dinàmica, tant per aconseguir millorar els beneficis econòmics de les explotacions com per assolir els objectius de conservació dels valors naturals d'aquests espais", explica el comunicat.

D'altra banda, "el model de gestió del territori ha de comptar amb els agricultors" per desenvolupar aquesta tasca conjuntament. Del total d'accions descrites, n'hi ha que poden aportar beneficis, directes o indirectes, als agricultors i les explotacions agrícoles en general, com ara un sistema contractual mitjançant el qual els pagesos reben una remuneració econòmica per desenvolupar una sèrie de tasques de gestió a les seves finques privades o arrendades, arrendaments de parcel·les agrícoles on es pagarà directament al propietari per poder-les utilitzar en estudis i plans pilot diversos, i compres i arrendaments de finques agrícoles per part de l'Administració per a la gestió directa destinada a la conservació, entre altres.

Etiquetes: 

Relacionats

Butlletí