El programa de recuperació d'aliments frescos de Reus reaprofita el 80% productes que es llençaven

Font: Agència de Residus de Catalunya
17/10/2013 - 00:00
El programa, liderat per l'Ajuntament de Reus, ha funcionat també com a projecte pilot de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) per estudiar l'evolució de la disminució de residus gràcies a la recuperació dels aliments i la possible aplicació en d'altres indrets de Catalunya.

El programa de Gestió Alimentària de Reus, que va ser escollit l'any passat per l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) com a projecte pilot per veure la seva aplicabilitat en altres territoris, ha superat amb escreix les expectatives pel que fa a l'impacte ambiental i el malbaratament alimentari. Al llarg del primer any de funcionament del programa s'ha recuperat el 79% de les 173,71 tones d'aliments recollides, convertint-se en residu només el 21% restant. Una gestió alimentària responsable que ha permès repartir 137,43 tones d'aliments no comercialitzables però aptes per al consum a unes 3.600 persones amb pocs recursos econòmics.

D'aquesta manera, a més de l'evident benefici social de la iniciativa, s'ha produït també una prevenció del malbaratament alimentari dels circuits de recollida comercial, un dels objectius prioritaris del nou Pla de Residus 2013-2020 que està elaborant l'ARC. Segons el director de l'ARC, Josep Maria Tost, els residus evitats representen un 44,2% dels residus comercials reduïts. Per tant, l'impacte en la prevenció ha estat molt significatiu.
Al llarg del primer any de funcionament, s'han reunit un total de 18 punts de recollida dels establiments Simply, Carrefour, Bon Preu, Mercat del Camp, Consum, Suma, Fleca Can Vicenç, Caprabo, Komkal, Crusvi, Lidl i Banc d'Aliments. A més, s'hi ha afegit un productor primari, Germans Crussells, que ha donat restes de producció no comercialitzables per qüestions estètiques o de mida.

Segons dades de l'estudi "Diagnosi del Malbaratament Alimentari a Catalunya", de la Universitat Autònoma de Barcelona, corresponents a l'any 2010, cada català malbarata prop de 35 kg de menjar a l'any, 96 grams diàriament. El 6,3% del total de residus municipals de Catalunya són aliments que es llencen. Per tant, un ús eficient dels aliments podria reduir un 6,3% la quantitat de residus municipals.

Municipis: 

Relacionats

Article

Aigües de Reus ha publicat la licitació per a l’adquisició de sis nous vehicles elèctrics, amb la qual cosa assolirà l’electrificació del 85,2% de la seva flota de vehicles. Una inversió que cal emmarcar en les polítiques ambientals que l’empresa impulsa rere la consolidació de la transició energètica i una gestió més eficient del cicle integral de l’aigua.

Notícia

La creació d’un conjunt de basses renaturalitzades, dins del projecte de renaturalització i resiliència de la ciutat de Reus RENATUReus finançat per la Fundación Biodiversidad amb ajuts europeus Next Generation, avança amb el lliurament de l’avantprojecte, que dilluns al vespre es va presentar als veïns i veïnes de l’entorn d’Aigüesverds, lloc on s’ubicarà el nou espai d’aigua. 

Notícia

Aigües de Reus i l’Institut d’Horticultura i Jardineria han signat un conveni pel qual l’aigua residual que tracta la depuradora es convertirà en el banc de proves d’un projecte experimental per al conreu de Chlorella vulgaris com a fertilitzant per als sòls agrícoles. Es tracta d’una micro-alga que té una capacitat molt alta de retenció de CO2, un factor que és molt interessant davant la creixent necessitat de pràctiques agrícoles sostenibles que optimitzin el recursos hídrics i redueixin l’impacte ambiental.

Butlletí