El TSJC anul·la per primer cop per motius ambientals la llicència d'un parc eòlic

11/10/2011 - 00:00

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha anul·lat per primer cop per motius d'impacte ambiental i administratius la llicència d'un parc eòlic, l'anomenat Coll Garganta que va impulsar l'empresa Ecotècnia en el Priorat (Tarragona). En la sentència es reprova la llarga tramitació de la llicència ambiental i es mostra perplexitat perquè es va atorgar l'autorització administrativa l'any 2007 i la ambiental, el 2010.

La sentència recull que el parc, que consta de 13 aerogeneradors i que ja està en fase de construcció entre els municipis de La Torre de l'Espanyol, El Molar i La Figuera, al Priorat, envaeix l'àrea de protecció d'aus Xarxa Natura 2000. A més, no compta amb cap estudi sobre els efectes en l'avifauna ni s'ha complert el requisit, ordenat per la pròpia Generalitat, d'estudiar un any sencer amb radiofreqüència a una parella d'àguiles cuabarrades, una espècie molt protegida.

La sentència també retreu a la Generalitat una tramitació prolongada i sense informació pública, ja que l'autorització administrativa es va donar el 2007 i l'estudi d'impacte ambiental no es va presentar fins al 8 de juny del 2010, quan el projecte ja estava aprovat. El projecte inicial també s'ha modificat diverses vegades, tant en nombre de molins de vent com en la seva posició, sense exposar res a informació pública, fins al punt que dos dels municipis afectats no coneixien el projecte.

La sentència també mostra la seva perplexitat perquè no existeix cap connexió amb la xarxa elèctrica, és a dir, que no es podria distribuir l'energia generada al parc eòlic.

La primera sentència amb arguments ambientals
El 8 de gener de 2007 el departament d'Energia i mines de la Generalitat va dictar una autorització administrativa per a la construcció de la central eòlica del Coll Garganta i el 4 d'abril del mateix any, la DQO Priorat i el grup ecologista Gepec van fer un recurs d'alçada que "no va ser contestat", ha explicat l'advocat de l'entitat ecologista amb seu a Reus, Albert Calduch. Per això, el 4 de gener de 2008 van interposar un contenciós administratiu davant del TSJC, que els dóna la raó en "una sentència pionera, perquè per primera vegada es basa en criteris ambientals", segons ha dit l'advocat del Gepec.

L'advocat especialista en dret ambiental també ha criticat que les "autoritzacions administratives es concedeixin sense cap tipus d'estudi i després calgui modificar el projecte una i una altra vegada, com en aquest cas, perquè perverteix la tramitació administrativa". El Gepec ha ajornat la valoració política de la sentència fins que no l'hagi consensuat amb l'altre denunciant, el Consell Regulador de la DOQ Priorat. De la seva banda la Generalitat espera a estudiar la sentència, contra la que hi cap recurs, abans de pronunciar-se.