Els centres educatius i la Residència d’Avis de Navàs introdueixen els productes ecològics als menús

Font: Ajuntament de Navàs
08/10/2012 - 00:00

Tots els centres educatius i la Residència d'Avis de Navàs introduiran els productes ecològics i de proximitat en els seus menús escolars de forma progressiva. És una iniciativa conjunta entre la regidoria de Medi Ambient i Món Rural, els centres educatius públics i concertats, les AMPES, la Residència d'Avis i persones títol individual.


El passat 4 de setembre es va signar una Carta de Compromís on tots els centres prenen la determinació de començar a introduir de forma progressiva els productes ecològics i naturals als seus menús. A més d'aquest compromís, s'han prioritzat altres accions com: la compra de productes de proximitat, la separació de la brossa, l'ús de carmanyoles o envoltoris no contaminants als centres, el consum d'entrepans i productes saludables per als esmorzars i berenars, el compostador de la orgànica com una eina pedagògica, així com les activitats que fomentin les bones pràctiques alimentàries i el respecte al medi ambient.

El regidor de Medi Ambient i Món Rural de l'Ajuntament de Navàs, Joan Fernandez, destaca la implicació de tots els centres (l'Escola Bressol «La Quitxalla», Col·legi Sant Josep, L'Institut-Escola Sant Jordi, l'Escola Diocesana de Navàs i la Residència d'Avis de Navàs) i de totes les persones que han fet possible aquesta iniciativa.


‘Una manera de recuperar la nostra història i la nostra tradició'
Per als impulsors de la iniciativa, incentivar el consum de productes ecològics és també, en certa manera, recuperar la nostra història i la nostra tradició. ‘Els nostres avantpassats es van transmetre, de generació en generació, el coneixement en la pràctica i el treball de l'economia del moment, que ara situaríem en l'entorn rural: l'agricultura, l'horticultura, l'explotació del bosc, l'ús de l'aigua, l'aprofitament del vent, del sol, de la lluna i tants coneixements que ara intentem recuperar sota la denominació de producte o pràctica ecològica. Recuperem la consciència de l'estalvi i l'ètica en l'ús de productes naturals i de proximitat, l'aprofitament i el no malbaratament dels recursos que ens dóna la terra. Pràctiques ramaderes i agrícoles que no utilitzen productes químics ni genèticament modificats i que respecten el cicle natural de les plantes i animals, obtenint així uns productes de més qualitat i més sans'.


Segons el Consell Català de Producció Agrària Ecològica (CCPAE) la producció ecològica a Catalunya ha batut rècords aquest darrer any. El creixement més gran s'ha detectat en els cultius típicament mediterranis, com ara la vinya i l'olivera, i en totes les activitats transformadores. Consumir productes de proximitat és una acció que potencia l'economia local i alhora disminueix costos i contaminació. Els signants del Compromís a Navàs opinen que també cal potenciar la dieta mediterrània i l'alimentació equilibrada i saludable, en tots els àpats, especialment a l'escola, on es pot  influir en la millora de l'alimentació i costums alimentaris dels més petits.

Municipis: 

Relacionats

Notícia

Ha entrat en vigor la nova taxa que finança a partir d'aquest any la recollida i el transport dels residus generats als habitatges. Està inclosa en el rebut de l'aigua. És una taxa obligatòria, que tots els ajuntaments d'Espanya han d'aplicar per llei en compliment d'una directiva de la Unió Europea.

Notícia

La xarxa de l'AMB disposa de 70 electrolineres i ja ha arribat a 33 municipis

Notícia

L’Ajuntament ha passat a ser soci de l’empresa pública TERSA, i el subministrament elèctric arribarà a través de la comercialitzadora Barcelona Energia.

Butlletí