Els concursos d’eficiència mitjançant ESE arrenquen amb força en l’àmbit municipal

Sostenible.cat
11/06/2012 - 00:00

Promoure inversions en estalvi i eficiència energètica en les instal·lacions municipals, aquest ha estat l'objectiu principal de la jornada "Mecanismes per fer inversions en estalvi i eficiència energètica als ens locals. El programa ELENA", que ha va tenir lloc el passat 7 de juny a l'Espai Francesca Bonnemaison de Barcelona.

La jornada, organitzada conjuntament entre l'Àrea de Territori i Sostenibilitat de la Diputació de Barcelona, el Col·legi d'Enginyers de Catalunya i el Col·legi d'Enginyers Tècnics de Barcelona, va ser inaugurada pel diputat d'Espais Naturals i Medi Ambient, Joan Puigdollers, que va destacar la trajectòria de la corporació en relació a la lluita contra el canvi climàtic i el programa ELENA com "la pota clau per implantar algunes de les accions contemplades en els Plans d'Acció per l'Energia Sostenible i els compromisos que els ens locals adquireixen en adherir-se la Pacte d'alcaldes i alcaldesses".

El programa ELENA, està resultant un potent suport per a projectes d'eficiència energètica. Considerant que el RD 1/2012, de suspensió de primes a les renovables, ha suposat un fre total a projectes de captació fotovoltaica i de cogeneració; el programa  ERDIBA-ELENA ha centrat el seu suport a projectes en els àmbits següents: eficiència energètica en l'enllumenat públic; subministrament tèrmic amb biomassa; i eficiència energètica en equipaments públics.

La jornada es va articular en quatre xerrades a càrrec dels mateixos tècnics del Projecte ELENA de la Secció de Suport a la Gestió Energètica Local. En relació a l'eficiència energètica en l'enllumenat públic, Albert Vendrell va posar de manifest que ja tenen dos concursos adjudicats, a Martorelles i Tona. En el primer, l'estalvi real aconseguit és més elevat que el previst (reducció del 49% del consum energètic i d'un 20% de la factura econòmica per a l'Ajuntament). Però sobretot va fer èmfasi en les dotze licitacions que estan a punt de sortir i en les tres licitacions en curs a Polinyà, Cànoves i Samalús i Sabadell. Aquest últim, de 29.500 punts de llum a 10 anys vista, serà el concurs per a ESE més gran d'Espanya fins el moment. Per la seva dimensió econòmica, energètica i mediàtica s'espera que suposi un revulsiu que faciliti molts altres concursos similars en un futur immediat. Com a novetat, preveu renovar el 25% dels punts de llum mitjançant LED.

Quant al subministrament tèrmic amb biomassa, Josep Verdaguer va presentar projectes d'èxit a Bagà, Sant Maria del Corcó, Sant Salvador de Guardiola i Caldes de Montbui. Va explicar que ja a dia d'avui el 5% del consum tèrmic de les administracions públiques de la comarca d'Osona es produeix mitjançant biomassa, i que la biomassa és una clara opció de futur en grans consums (mitjançant l'agrupació d'edificis, per exemple) i en punts sense xarxa de gas natural en què substitueix gasoil i GLP. També es va fer èmfasi en el càlcul del cost acumulat a llarg termini, preveient l'increment del preu de l'energia. En aquest cas, la biomassa té una viabilitat molt alta com a subministrament tèrmic, millor fins i tot que l'energia solar tèrmica i la geotèrmia.

Blanca Martínez va presentar els projectes d'eficiència en equipaments municipals, un àmbit de treball més recent però amb moltes possibilitats a curt termini, ja que suposa el 40% del consum energètic dels ajuntaments. Va presentar la metodologia del programa ERDIBA, centrada en auditories vinculants, estudis de viabilitat econòmica rigorosos i redacció de plecs per a les licitacions, i va explicar que properament sortirien licitacions de manteniment i subministrament per a grups de 6 o 8 equipaments en 5 municipis -Sant Adrià del Besòs, Sabadell, Sentmenat, Viladecans i Gavà-, però que ja tenen noves peticions d'una dotzena de municipis més.

Prèviament, Joan Puigdollers, Diputat delegat d'Espais Naturals i Medi Ambient, va destacar que el treball dels serveis tècnics de la Diputació de Barcelona els havia convertit en un referent a nivell europeu en el món local. També va anunciar públicament que el nou Govern de la Diputació havia decidit incorporar un nou criteri sectorial, relacionat amb l'eficiència energètica, en els criteris objectius per determinar el suport que la Diputació de Barcelona prestarà als ajuntaments durant els propers 4 anys.

Com a cloenda, Andreu Martínez, del Col·legi d'Enginyers Ttècnics Industrials de Barcelona, va resumir el conjunt d'intervencions dels tècnics de la Diputació en 4 demandes concretes adreçades als tècnics de consultoria i enginyeria presents a la sala: 

  • Identificar accions clares que redueixin despeses en un període de retorn raonablement baix.
  • Facilitar informació de qualitat, a partir d'un coneixement tècnic profund i una bona experiència professional.
  • Estar a l'aguait de les innovacions tecnològiques.
  • Capacitat d'exposar la informació i les conclusions de forma clara i senzilla.

 

Per a més informació sobre el projecte ELENA i les ponències de la jornada, consulteu la web de la Diputació de Barcelona.