Els gestos quotidians són la clau per reduir els residus

Del 21 al 29 de novembre se celebra a Catalunya la primera Setmana Europea de la Prevenció de Residus
23/11/2009 - 00:00

L'any 2008 cada català va generar, de mitjana, 1,6 kg de residus al dia, cosa que implica que la generació total de residus municipals va ser de 4.276.094 tones. A aquestes, cal sumar les 5.427.270 tones de residus industrials que van generar els processos productius del teixit empresarial i industrial del nostre país, així com les 7.408.785 tones de residus de la construcció i demolició. Per tant, el 2008 es van generar més de 17 milions de tones de residus (municipals, industrials i de la construcció).

La ciutadania ha de prendre consciència que les accions quotidianes tenen una clara incidència en la generació de residus. Per tant, cal modificar comportaments i hàbits per tal de generar menys residus i consumir de manera més responsable. Algunes pràctiques concretes que podem incorporar a la nostra vida quotidiana per generar menys residus són fer servir bosses reutilitzables, el carro o el cabàs per anar a comprar, imprimir els fulls per les dues cares, utilitzar piles recarregables, etc.

La prevenció de residus és un eix fonamental de la política que porta a terme el departament de Medi Ambient i Habitatge, i per aquest motiu l'Agència de Residus de Catalunya organitza, en coordinació amb 20 regions de 13 països europeus, la primera Setmana Europea de la Prevenció de Residus, del 21 al 29 de novembre de 2009. S'han organitzat 2.566 activitats arreu d'Europa per demostrar com es poden prevenir els residus, ja que l'objectiu és augmentar la conscienciació pública i canviar el comportament quotidià dels europeus.

Cinc grans eixos
A Catalunya es portaran a terme 129 activitats, promogudes per 73 organitzacions entre administracions públiques, associacions, ONG, empreses, escoles, universitats, centres sanitaris, etc. Les activitats tracten la prevenció des de cinc grans eixos:

- Sensibilitzar sobre l'excés de residus (mercat d'intercanvi de Cornellà de Llobregat, esmorzars sostenibles als centres educatius de Rubí, distribució de cabassos al mercat de Figueres, etc.).

- Produir millor (taller d'ecodisseny gràfic del Tinter SAL, taller d'alternatives en la prevenció de residus de la Confraria de Pescadors de l'Escala, manual de bones pràctiques en prevenció de residus a l'hostaleria a Palafrugell, etc.)

- Consumir millor (lliurament de bosses reutilitzables a Lleida, repartiment de cantimplores a les escoles de l'Alt Empordà, lliurament de la guia del consum responsable d'aliments de l'OCUC, etc.).

- Allargar la vida dels productes (taller de manteniment i reparació d'ordinadors de la Fundació FIAS, mercat de segona mà a les oficines de la Fundació Catalana de l'Esplai, creació d'estilismes amb quatre tones de roba de segona mà a Girona, etc.).

- Llençar menys residus (taller de compostatge a Santpedor, conferència sobre el malbaratament alimentari de la Fundació Banc dels Aliments de Barcelona, taller sobre la Taxa Justa a Argentona, etc.).

En el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, l'Agència de Residus de Catalunya també organitza la Conferència Europea de la Prevenció, que es portarà a terme a la ciutat de Girona el 24 i el 25 de novembre. La Conferència és un esdeveniment clau per reflexionar sobre els nous reptes de les polítiques europees en prevenció de residus i per compartir i definir estratègies innovadores en matèria de prevenció, que cal dur a terme a escala local, regional i estatal.

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus s'engloba en el si d'un projecte europeu EWWR (http://www.ewwr.eu) que té el suport del programa LIFE+ de la Comissió Europea i té com a principals socis: ADEME (Agència del Medi Ambient i del Control de l'Energia de França), líder del projecte, ACR+ (Associació de Ciutats i Regions per al Reciclatge i la Gestió Sostenible de Recursos), ARC (Agència de Residus de Catalunya), IBGE (Institut de Gestió Ambiental de la Regió de Brussel·les capital, Bèlgica) i LIPOR (Servei Intermunicipal de Gestió dels Residus del Gran Porto, Portugal). El projecte preveu organitzar una Setmana Europea de la Prevenció de Residus els anys 2009, 2010 i 2011 i celebrar anualment el Premi Europeu de la Prevenció de Residus, on se seleccionaran les activitats més innovadores, originals i sensibilitzadores organitzades al llarg de la setmana de l'any respectiu.

L'Àrea de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona col·labora en la Setmana Europea

L'Àrea de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona també col·laborarà i participarà en la Setmana Europea de la Prevenció dels Residus. A través del portal www.sostenible.cat, l'Àrea informarà diàriament dels diversos projectes i línies de suport als ajuntaments que està portant a terme en matèria de prevenció de residus.

En concret, l'Àrea de Medi Ambient treballa en les següents línies en matèria de prevenció de residus:

- El paper de la prevenció de residus en la lluita contra el canvi climàtic.
- La difusió de criteris i bones pràctiques de compra verda municipal.
- La promoció del compostatge a petita escala.
- Incorporació de criteris ambientals en l'organització de jornades.
- Suport econòmic i tècnic, a través del Pla de concertació de la Xarxa Barcelona Municipis de Qualitat (XBMQ), per a projectes municipals sobre prevenció de residus.
- Subvencions a entitats i associacions sobre prevenció de residus.
- Materials comunicatius i educatius: exposició sobre les 4R i l'Agenda Escolar del Medi Ambient.
- L'avaluació i comparació de resultats a través de la Memòria de Sostenibilitat, la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat i els Cercles de comparació sobre residus i neteja viària.
- El suport al Pla d'Optimització de Recursos de la Diputació de Barcelona.

Etiquetes: 
AdjuntMida
Image icon prev_res_vert.jpg33.09 KB

Relacionats

Article

Del 5 a l’11 de maig i en el marc de la celebració de la Setmana Internacional del Compost (International Compost Awareness Week – ICAW2024) diverses deixalleries del Bages o del Vallès Oriental oferiran compost gratuït provinent de les restes orgàniques.

Notícia

La presentació de la Declaració Futur sense Tòxics, impulsada per Rezero i amb més de setanta adhesions de professionals dels àmbits de la recerca i de la salut, obté una àmplia repercussió mediàtica.

Notícia

Prop de 60 persones participen en la darrera jornada del Compromís Barcelona Plàstic Zero, on es van compartir bones pràctiques i diferents organitzacions de la ciutat van poder teixir aliances entre elles. L'Ajuntament de Barcelona ofereix una reducció del preu públic de recollida de residus comercials en cas d'aplicar accions de reducció o eliminació dels plàstics d'un sol ús.

Butlletí