Els líders locals exigeixen objectius climàtics ambiciosos a la COP21 i reivindiquen el seu paper

Oficina tècnica de Canvi Climàtic i Sostenibilitat. Diputació de Barcelona
08/12/2015 - 00:00

'Cimera de líders locals pel Clima. Una contribució decisiva a la COP21'. Aquest és el títol de la Declaració aprovada el divendres dia 4 de desembre a l'Ajuntament de Paris en la Cimera Mundial de Líders Locals pel Clima, coorganitzada per l'Alcaldessa de Paris, Anne Hidalgo, i per Michael Bloomberg, l'ex alcalde de Nova York i enviat especial per les ciutats i el clima del Secretari General de l'ONU. L'acte ha estat una  reivindicació de la feina feta pel món local i d'exigència de participació en les negociacions climàtiques, començant per la COP 21 de Paris.

Jutjant pel nivell de representació del món local a la Cimera i per les declaracions públiques que s'hi van fer, la contribució decisiva vol anar més enllà d'un títol més d'una Declaració més. Així doncs, entre els més de 1.000 líders locals podríem destacar a les Alcaldesses com les de Madrid, Sidney, Santiago de Chile, Estocolm, Barcelona, els  Alcaldes de Chicago, Berlin, Istambul, Dakar, Seoul, Johannesburg. I a banda de els líders estrictament locals també hi van participar el Secretari General de les Nacions Unides, Ban Ki Moon, i altres personatges més sui generis però de reconegut impacte mediàtic, des d'Al Gore fins a Leonardo di Caprio, passant per Robert Redford.

Al començament de la Cimera es va repartir a tots els assistents una publicació on es recollien 21 exemples destacats de solucions de mitigació i adaptació al canvi climàtic que s'havien dut a terme des de l'administració local. Un dels 21 exemples de tot el món que es va seleccionar va ser el projecte REDIBA-ELENA de la Diputació de Barcelona, un projecte que mitjançant el Suport tècnic ofert des de la Gerència de Medi Ambient de la Diputació ha permès als municipis realitzar inversions en eficiència energètica i renovables de gairebé 100 milions d'€, amb uns estalvis anuals d'energia de més de 50 Gwh, i d'emissions de GEH de més de 21.000 t.

La Cimera es va anar desenvolupant amb un clar format mediàtic a l'estil americà, es notava l'empremta Michael Bloomberg, alcalde de Nova York. S'alternaven declaracions de líders polítics locals amb les de les estrelles mediàtiques americanes, per acabar in crescendo amb missatges d'un grup de joves de diferents parts del món, els discursos dels dos coorganitzadors i finalment el discurs del Secretari General de les Nacions Unides, un cop rebuda la Declaració de Paris.

Tant l'Anne Hidalgo com Bloomberg van acabar els seus discursos amb una apel·lació directa als Estats. Per una banda el filantrop americà va dir: "Estats, fixeu objectius climàtics ambiciosos, que el món local aquí unit us ajudarem a assolir-los", d'altra banda l'Alcaldessa es va mostrar fins i tot més contundent amb un "Sr Ban Ki Moon, Estats, us demanem, bé millor dit, us exigim pels joves aquí presents, que no ens decebeu".

En resum, la Cimera va voler ser un acte de reivindicació de la feina feta pel món local i d'exigència de participació en les negociacions climàtiques, començant per la COP 21 de Paris. Les COP sempre han estat "una cosa" entre Estats, tot i que moltes vegades és el món local qui acaba fent gran part de les accions de mitigació i adaptació, però ara, per primera vegada, sembla que va en serio la intenció de donar un paper més rellevant al món local i regional (els subnacionals en argot COP).

El nivell d'assistència i pompa de la Cimera a l'Ajuntament de Paris és un bon indicador que serà així, i les exigències fetes als Estats per part dels coorganitzadors poden ser també una senyal de que aquest COP sí, a la COP hi haurà èxit (o si més no un èxit relatiu) en les negociacions climàtiques que acaben l'11 de desembre a Paris. El món local ja ha dit que està a punt pel repte, a veure si els Estats també ho estan.

La declaració es pot consultar a: https://www.uclg.org/sites/default/files/climate_summit_final_declaration.pdf

La publicació dels 21 exemples locals de la Cimera es pot consultar a: http://xarxaenxarxa.diba.cat/sites/xarxaenxarxa.diba.cat/files/21_solutions_report.pdf

El projecte REDIBA-ELENA:

http://www.diba.cat/es/web/mediambient/elena

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Butlletí