Els municipis aprenen com gestionar la contaminació per olors

Gairebé un centenar de responsables municipals troben respostes per a la gestió de la contaminació odorífera en els seus municipis
Font: Diputació de Barcelona
02/07/2012 - 00:00
La contaminació odorífera o per olors és la que aporta a l'atmosfera molècules portadores d'olors desagradables que per la seva naturalesa són susceptibles de causar molèsties i de produir, en algunes ocasions, intoxicacions. Aquesta tipologia de contaminació implica una gran complexitat tècnica, subjectivitat de les demandes ciutadanes, una manca evident de marc normatiu supramunicipal, un desconeixement sobre les possibles eines de gestió des de l’àmbit local, etc. Per aquest motiu, la Diputació de Barcelona,  l’Àrea Metropolitana de Barcelona i la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, han organitzat una jornada al respecte.

La jornada celebrada el passat 28 de juny, ha permès introduir als tècnics i gestors dels ens locals en aquest tipus de contaminació des de diferents vessants: normativa i jurisprudència, metodologies i instruments de mesura i avaluació, gestió, eines i casos pràctics aplicats, per exemple, a escorxadors, depuradores, plantes de compostatge, explotacions ramaderes...

Tot i que no es preveu una normativa supramunicipal al respecte, en la jornada es va constatar que els ens locals disposen d’eines per gestionar les queixes i problemàtiques que puguin aparèixer i compten amb el suport de la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya per fer-ho.

Tal com va explicar en Domènec Cucurull, Gerent de Serveis de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, ‘les olors són un problema amb un elevat grau de subjectivitat i per tant cal tenir present al ciutadà i la seva participació en la resolució del problema’.

Carles Conill, Director de Medi Ambient de l’AMB, va voler destacar ‘la importància de col·laborar entre totes les administracions per aprendre a gestionar millor aquests problemes, tot i que cal explicar que les depuradores o les plantes de tractament de residus generen olors molestes’.

En aquest link es poden consultar les ponències i documentació relacionada amb la jornada.

AdjuntMida
Image icon olors.jpg86.42 KB

Relacionats

Article
El documental "Something in the air" examina l’element més essencial per a la nostra supervivència, mostrant què hi ha a l’aire que respirem, els efectes que té sobre el nostre cos i com les noves tecnologies i un públic motivat canvien l’equació per millorar.
Opinió

Les ciutats són l’escenari del repte social, ambiental i econòmic que suposa la mobilitat sostenible. És el moment d’aplicar noves fórmules com l’ús compartit de vehicles, el foment de la bicicleta, els desplaçaments a peu o models urbanístics com les superilles; i també de promoure eixos verds i transports col·lectius electrificats.

Butlletí