El proper mes de setembre (del dia 22 al 29) tindrà lloc una nova edició de la Setmana de la Mobilitat Sostenible, enguany amb el lema "Un ambient millor per a la meva ciutat" i amb l'objectiu de sensibilitzar un cop més la ciutadania sobre els impactes del transport privat i informar sobre les opcions alternatives per una mobilitat més sostenible. La Fundació per la Mobilitat Sostenible i Segura va organitzar aquest dijous 18 de juny a Barcelona una jornada preparatòria dirigida als ens locals, per a donar a conèixer aquelles activitats que es poden dur a terme en els municipis per promoure una mobilitat més sostenible i responsable.
Així, per exemple, Haritz Ferrando, del Bicicleta Club de Catalunya, va animar als municipis a sumar-se a la tercera edició de la Pedalada contra el canvi climàtic, que aquest any es convoca el dia 27 de setembre. L'any passat, una setantena de municipis van aconseguir aplegar més de 15.000 persones per pedalar en un acte festiu que pretén fer reflexionar sobre l'impacte del nostre model de mobilitat sobre el clima del planeta.
Ole Thorson, expert en mobilitat i seguretat viària, va explicar que la Fundació per la Mobilitat Sostenible i Segura oferirà als ajuntaments la possibilitat de realitzar un taller per conscienciar les famílies dels escolars de la necessitat de protegir els infants amb materials que els facin més visibles quan es mouen pels carrers de la ciutat. En aquest sentit, abans de la celebració de la Setmana de la Mobilitat els ajuntaments, les escoles i/o les AMPAS podran sol·licitar un kit amb elements reflectors i totes les instruccions per realitzar el taller (els kits es poden demanar en l'adreça info@fundaciomobilitatsostenible.org).
De la seva banda, Ricard Riol, president de l'Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP), va presentar l'edició 2009 de la Cursa de Transports, una activitat que no fomenta la competició sinó "la comparació cívica dels costos i temps per cada un dels modes de transports disponibles a un municipi". La PTP s'ofereix a organitzar aquesta activitat als municipis que ho desitgin, que a canvi s'han de comprometre a promocionar la cursa i fomentar la participació del seus ciutadans. El període d'inscripcions finalitza el dia 17 de juliol, i les curses es començaran a realitzar a partir del 21 de setembre (més informació a www.transportpublic.org).
Recuperar l'espai perdut
D'altra banda, Elena Amat, representant de l'ajuntament de Sant Boi i membre de la junta directiva de la Xarxa de Ciutats per la Bicicleta, va animar als municipis a adherir-se a aquesta xarxa que pretén "recuperar l'espai perdut per les bicicletes a les ciutats". La constitució d'aquesta xarxa pionera va tenir lloc el passat mes de març a Sevilla, i hores d'ara ja són més de 40 els municipis adherits, amb l'objectiu de compartir experiències i fer de la bicicleta "un mitjà de transport sostenible i, sobretot, més segur".
I parlant de recuperar espais perduts, Ramon Folch, socioecòleg i director general d'ERF, va advocar per fer d'aquesta celebració no un cúmul de "bones intencions i eslògans publicitaris", sinó que s'actuï decididament en favor de la mobilitat, retornant als vianants l'espai que han pres els vehicles motoritzats i fent del caminar a les ciutats "una experiència agradable per als ciutadans". En aquest sentit, Folch va posar com exemple les obres que s'estan fent al carrer Balmes de Barcelona, on s'estan ampliant les voreres i properament es plantaran arbres. Finalment, Folch va demanar als polítics que no només apliquin mesures per pal·liar els efectes de l'actual model de mobilitat, sinó que també es prenguin "les mesures necessàries per abolir les causes del problema".