Font: Diputació de Barcelona
El proper dilluns, 9 de desembre, els municipis de les comarques de Barcelona estaran presents a la COP 25, la cimera de Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic. El diputat d’Acció Climàtica, Xesco Gomar, hi presentarà les polítiques de lluita municipal contra el canvi climàtic que s’estan portant a terme des del món local i que tenen la seva concreció en les estratègies de mitigació i adaptació del Pacte dels Alcaldes i les Alcaldesses pel Clima i l’Energia. La taula de debat comptarà amb la presència de la directora executiva del Global Covenant of Mayors for Climate and Energy, Amanda Eichel.
Des de 2008, la Diputació de Barcelona és coordinadora territorial del Pacte, una iniciativa de la Comissió Europea al qual s’han adherit més de 250 municipis, on viu el 95% de la població de la província. Es tracta d’una experiència de cooperació multinivell que defineix el paper pioner de la Diputació de Barcelona en l’acció climàtica i que s’inscriu plenament en el marc d’aliances definit pel ODS 17.
Al nivell de la mitigació, la corporació ofereix als ens locals un suport integral, econòmic, tècnic, jurídic i comunicatiu, que comença per l’establiment d’una metodologia comuna per a la redacció dels plans de diagnosi i acció, que inclou l’inventari de consums i d’emissions dels municipis, i la contractació d’una consultora per elaborar el document estratègic. El seguiment també inclou suport per fer el seguiment i l’avaluació del pla i per a l’execució de les accions planificades. En el plànol de l’adaptació al canvi climàtic, el pla inclou metodologies per avaluar les vulnerabilitats i els riscos enfront el canvi climàtic. Finalment, els municipis compten amb assessorament per a comunicació del pla i la sensibilització de la ciutadania.
Durant el Pla de mandat, l’Àrea té previst destinar un important volum de recursos a actuacions de mitigació i adaptació, emmarcades, especialment, en estratègies de transició ecològica, economia circular i eficiència energètica.