Es celebra una trobada europea a Vilafranca sobre la biomassa de la vinya

Font: Ajuntament de Vilafranca del Penedès
16/03/2016 - 08:48

Els participants van conèixer les experiències ja en marxa al Districte de Calor de La Girada i a les caves Vilarnau, i van visitar els cellers Pinord i Torres.

Els passats dies 10 i 11 de març es va celebrar Vilafranca del Penedès un simposi europeu en el marc del projecte Life “Vinyes per Calor” que està desenvolupant l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès conjuntament amb COVIDES, INNOVI i NOU VERD. Hi van participar representants d'entitats de recerca, de producció i consum i ciutats vitivinícoles europees de Portugal, Itàlia, Alemanya i Espanya, interessades en la producció d'energia mitjançant la biomassa de les vinyes. Dijous es va obrir el simposi amb la presència de l'Alcalde de Vilafranca, Pere Regull, el director general de l'INCAVI, Salvador Puig, i el regidor de Medi Ambient, Josep M. Martí. 

El director de l'INCAVI va lloar Vilafranca com a “capital del vi i punta de llança en la innovació en la viticultura, com ho demostra el fet de tenir una Estació Enològica amb més de 100 anys d'història, que va néixer per la necessitat d'innovar en el sector”. Per Salvador Puig, ara hi ha nous reptes als quals s'ha de fer front. “El canvi climàtic és una evidència i a les vinyes ja ho notem amb la presència de plagues, l'avançament de la collita... són senyals clars del repte que tenim i que ja ocupa els tècnics dels centres de recerca”. Per la seva banda, Pere Regull va afirmar que “s'ha acabat el temps de malbaratar recursos naturals. Hem d'aprofitar al màxim tot allò que la natura ens dóna. El Penedès és la capital de la vinya i el projecte Vinyes per Calor vol aprofitar aquest recurs per generar energia verda. És una magnífica mostra de cooperació entre l'administració i empreses. Si no anem junts no ens en sortirem.” 

En les diverses intervencions a les jornades va parlar l'expert en energies renovables i vicepresident de Som Energia, Pep Puig, remarcant la importància de deixar d'utilitzar energies fòssils, com el petroli, per defensar el medi ambient i utilitzar les renovables produïdes de forma descentralitzada en la proximitat del consumidor. Els representants de l'empresa municipal d'aigua i energia de la ciutat alemanya de Bühl, Andreas Anton i Jörg Zimmer, van explicar com produeixen, compren i distribueixen energia a la ciutat i com pot ser exemple per altres llocs. En el camp més tecnològic, Robert Savé, de l'IRTA, i Pere Navarro, del Centre Tecnològic Forestal, van exposar les característiques d'aquesta biomassa i com s'ha d'utilitzar. 

Els representants de les entitats impulsores del projecte vilafranquí van exposar que ja s'ha aconseguit el més important, que és demostrar que es poden recollir els sarments i utilitzar-los directament per a la caldera sense més manipulació i que aquestes calderes funcionen exclusivament amb sarments no manipulats. També es va explicar l'experiència italiana, per part del professor Raffaele Cavalli, de la Universitat de Pàdova, i d'una empresa de La Manxa a càrrec de José Antonio Huertas i Enrique Ferrando, de l'empresa Pelets Combustibles de la Mancha, SL que en fa pelets per ser utilitzats a més distància del lloc de recollida dels sarments. 

Per al seva banda Miquel A. Torres va fer un toc d'alerta sobre les conseqüències del canvi climàtic per a la viticultura i va animar a fer un tractament sostenible en tot el cercle de la vinya, apostant clarament per les energies renovables i fent una dura crítica de les traves que ho impedeixen plenament. En el mateix sentit es van manifestar el vicepresident de la Diputació de Barcelona, Dionís Guiteras, que va oferir el suport de la institució al projecte, i la Secretària General de la Xarxa Europea de Ciutats del Vi, Carme Ribes, animant a la transferència entre ciutats. 


Etiquetes: 

Relacionats

Notícia

L’enllumenat LED i les millores energètiques als edificis comporten un estalvi d’uns 600.000 euros anuals a l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès.

Notícia

Sant Vicenç posa en marxa la primera caldera de biomassa municipal a les escoles Sant Jordi i Els Garrofers. L’Ajuntament aposta per l’energia renovable amb la caldera de biomassa que proporcionarà aigua calenta i calefacció als dos centres educatius, substituint els combustibles fòssils. L’actuació ha estat subvencionada per la Diputació de Barcelona.

Acte
27/11/2024 - 09:00
Sala Atri edifici 22@. Barcelona

Butlletí