Font: Fundació per Prevenció de Residus i el Consum Responsable
Aquest 17 de setembre, una seixantena de persones representants de tots els sectors de la societat catalana han estat partícips de la creació de la Xarxa de Suport al Sistema de Dipòsit, Devolució i Retorn. Més de 40 ens locals, 3 organitzacions supramunicipals i 25 entitats ja han aprovat la seva adhesió a la xarxa i han exposat els objectius, funcionament i full de ruta d'aquesta. Per altra banda, representants de l'Agència de Residus de Catalunya, l'Agència Catalana del Consum, L'Entitat Metropolitana de Barcelona, la Diputació de Barcelona i Tarragona, representants de grups polítics, entre d'altres, han aplaudit aquesta iniciativa i han manifestat el seu suport a la proposta.
El Sistema de Dipòsit, Devolució i Retorn és un sistema que incentiva la devolució de determinats envasos a través d'un import (dipòsit) associat a l'envàs en el moment de la venda i que es recupera en retornar l'envàs buit en correcte estat. De fet, ens recorda al sistema que estava establert fa uns anys on cada envàs, majoritàriament de vidre (els iogurs, les ampolles de refresc, etc), es tornàvem a la botiga per a que aquesta les tornés a reutilitzar. És la mateixa idea, tot i que la proposta de la Xarxa camina amb l'evolució de la societat actual i inclou tant els envasos reutilitzables (ampolles de vidre o plàstic PET + caixes plàstic) com els envasos d'un sol ús (tots els materials). De fet, segons els seus impulsors, el que ens assegura aquest sistema és que tots els envasos es recuperin de forma més eficient que el que hi ha actualment (SIG) i que, per tant, s'avanci cap a la sostenibilitat amb eines eficaces de prevenció de residus on Catalunya té competències.
La Xarxa de Suport al Sistema de Dipòsit, Devolució i Retorn vertebrada per ens locals, associacions municipalistes, sectors empresarials, universitats i entitats diverses, té com a objectiu crear les condicions per a formular la demanda, al Govern català i al Parlament, de canvi de la normativa vigent a favor de models que apostin per la prevenció de residus i dels residus d'envasos, així com models eficients de gestió i d'aprofitament màxim dels residus com a recursos. El que asseguren els promotors és que el debat suscitat en el món local i sectors de la societat civil, fa concloure que el model actual de gestió dels residus d'envasos s'ha exhaurit, la LERE (Ley de Envases y Residuos de Envases) i els SIG (Sistemes Integrats de Gestió) han tocat sostre, i cal un canvi en el marc normatiu i de model de gestió dels residus d'envasos.
La iniciativa preveu engegar una campanya per a debatre, proposar i implantar els canvis que es demanden, entre d'altres aspectes, els sistemes de dipòsit, devolució i retorn d'envasos reutilitzables i d'un sol ús, implantats a diversos països i amb resultats de recuperació del 90-98% dels envasos.
D'altra banda, la Fundació per Prevenció de Residus i el Consum Responsable ha anunciat que tindrà un estand en la Mostra d'Associacions de les Festes de la Mercè on es farà una demostració pública d'una màquina automàtica de retorn d'envasos. Per això vol convocar a administracions, representants grups polítics i mitjans de comunicació a les 12h del dissabte 25 de setembre a la carpa número 40, a Plaça de Catalunya.
Teniu més informació a: http://www.residusiconsum.org