Font: Ajuntament de Barcelona , Betevé i TV3
L’Ajuntament de Barcelona ha fet el primer acte del mandat marcant la que serà una de les prioritats del govern municipal: el canvi climàtic. En l'acte presidit per l'Alcaldessa, Ada Colau, al Saló de Cent de l'Ajuntament, s’hi ha fet públic que l’1 de gener del 2020 es declararà l’emergència climàtica a Barcelona, coincidint amb l’entrada en vigor d’una de les mesures estrella: la zona de baixes emissions permanent.
El Pla d’acció municipal s’executarà en paral·lel al treball de la Taula per l’Emergència Climàtica, que s’ha constituït amb més de dues-centes entitats, experts i representants de totes les administracions. La cimera treballarà en l’elaboració d’un decret per declarar l’emergència climàtica a la ciutat l’1 de gener de 2020, coincidint amb l’entrada en vigor de la zona de baixes emissions permanent.
Foto: Constitució de la Taula per l'Emergència Climàtica de Barcelona. Ajuntament de Barcelona
10 mesures contra el canvi climàtic
En la trobada s’han establert 10 mesures que s’aplicaran en els propers sis mesos i que pretenen reduir unes 210.000 tones de CO2, el 6 % del total anual.
-
Ampliar el transport públic en grans artèries de circulació. Entre d’altres, es traurà un carril de circulació del carrer d’Aragó i es transformarà en un carril bus. També es reduirà un carril de circulació al carrer de Mallorca, tot i que seran els veïns els qui decideixin què hi volen: un carril bus o bé un carril bici.
-
Incrementar les superilles.
-
Convertir més carrers en zones 30.
-
Pacificar els entorns de 85 escoles de la ciutat per reduir-hi les emissions.
-
Estudiar mesures fiscals destinades a reduir les emissions.
-
Estendre el sistema de recollida de residus porta a porta amb la participació dels veïns de cada zona.
-
Impulsar un pla per erradicar els plàstics d’un sol ús.
-
Licitar 30 projectes de generació fotovoltaica en edificis municipals.
-
Obligar a disposar d’energies renovables a tots els edificis municipals de nova creació i a l’espai públic.
-
Avaluar i fer públic l’efecte de les inversions i despeses en reducció d’emissions de CO2.
Una regidoria d’Emergència Climàtica
A més, el consistori tindrà una regidoria específica d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, amb Eloi Badia al capdavant. En els propers mesos s’aprovarà el Pla de mobilitat urbana de Barcelona per al període 2019-2024. A banda, hi ha algunes mesures en fase de debat, com ara un peatge d’accés a la ciutat o bé limitar el nombre de creuers al port i els vols a l’aeroport.
Aquestes mesures, segons Colau, han de permetre passar de la declaració retòrica a l’acció contundent. “Hem de ser valents, hem de plantejar qüestions que abans semblaven inqüestionables, no podem parlar de creixement indefinit i ja no hi ha temps, la vida està compromesa”, ha sentenciat.
A través de l’acció de la Taula per l’Emergència Climàtica de Barcelona, es vol reduir la contaminació a la capital catalana i a les ciutats del voltant. Davant els nivells elevats de contaminació, que recentment han tocat sostre, el govern municipal vol reduir un 45 % les emissions l’any 2030.
Impuls a la mobilitat saludable
Per millorar la capacitat i l’eficiència del transport públic en superfície s’habilitarà un carril bus al carrer d’Aragó i al carrer de Carmen Amaya amb el passeig de Calvet. A més, es limitarà a 30 km/h la velocitat en set carrers de la ciutat, on les bicicletes tindran prioritat a la calçada: Rocafort, Sicília, Ausiàs Marc, Comte Borrell, Gran de Gràcia, passeig de Joan de Borbó i passeig de Sant Joan. Els vehicles amb nivells d’emissions contaminants més baixos tindran beneficis amb els nous mecanismes fiscals que complementaran la zona de baixes emissions.
Carrers amb vida veïnal
Per promoure i facilitar la mobilitat a peu en un espai públic més saludable, es continuaran implantant les superilles. D’una banda, continuaran els treballs a Sant Antoni i Horta i, de l’altra, s’elaboraran els projectes per impulsar les superilles de Sant Gervasi – la Bonanova, l’Esquerra de l’Eixample i la Dreta de l’Eixample. Els pròxims mesos també s’obrirà als ciutadans i les ciutadanes el nou eix verd del carrer de Cristóbal de Moura, a l’eix Besòs, i els jardins del Doctor Pla i Armengol, al Guinardó.
Els entorns escolars, una prioritat
Per protegir la salut dels infants s’executaran diverses actuacions en l’àmbit de les escoles:
- Millora de la qualitat de l’aire en 85 centres.
- Pacificació, amb menys trànsit, als entorns de 27 escoles.
- Un total de 9 ecoxamfrans nous.
- Un total d’11 projectes nous de refugis climàtics.
- Auditories a una desena de centres.
- Ampliació del programa “Escola respira“.
Menys residus i més reciclatge
Per impulsar la separació de residus s’estudiarà la implantació de la recollida selectiva porta a porta a més barris de la ciutat. La prova pilot d’aquest sistema es va fer al nucli antic de Sarrià, on la recollida de residus es va triplicar.
A més, per erradicar l’ús de plàstics a la ciutat, s’aplicaran diverses mesures, com la constitució de la Taula Plàstic Zero amb els operadors públics i privats o l’ús de gots retornables obligatori en totes les activitats que requereixin concessió municipal.
Generació d’energia renovable
Amb l’objectiu de reduir les emissions de CO2 i fomentar l’ús d’energies renovables i l’autogeneració d’energia, tots els equipaments municipals de construcció nova o en rehabilitació disposaran de plaques fotovoltaiques per generar energia. També es licitaran trenta projectes de generació fotovoltaica en edificis de l’Ajuntament de Barcelona.
❗️ Declararem l'#EmergènciaClimàticaBCN l'1 de gener de 2020.
— BCN EcologiaUrbana (@BCN_Ecologia) 16 de juliol de 2019
Ja saps què farem a la ciutat i què pots fer-hi tu per lluitar contra el canvi climàtic? https://t.co/MULWyr9ANWpic.twitter.com/yiWdzc4bzY