Es posa en marxa el viver de Torredembarra, amb una plantada d’alzines, en memòria de Bigas Luna

Font: Ajuntament de Torredembarra
10/01/2016 - 00:00

L'Ajuntament de Torredembarra ja compta amb el seu propi viver municipal. S'ha posat en marxa oficialment aquesta nova instal·lació, ubicada a la finca de Can Dània, amb la plantada d'alzines provinents del projecte col·laboratiu "EL GRAN CAPITAL" de Jordi Bigues, cosí germà del director de cinema Bigas Luna, l'artista i cineasta que va morir l'any 2013.

Aquest projecte procedeix de la collita de glans d'un únic arbre: l'alzina dedicada a Bigas Luna, situada a la plaça de la Vila de Madrid, al centre de Barcelona. Durant la tardor i hivern de 2013 en Jordi Bigues va recol·lectar d'aquesta alzina un total 12.495 glans, 60 kg de collita dels quals han brotat 2.000 alzines, i 200 s'han lliurat a l'Ajuntament de Torredembarra, d'acord amb l'estreta relació del cineasta amb el municipi i tot el Baix Gaià.

 

El viver municipal, amb una superfície útil de 1.200 metres quadrats, inclou una zona destinada a apadrinar les alzines d'en Bigas Luna per part del Grup de Reforestació Les Alzines, una altra per fer créixer arbres per replantar al terreny que l'Ajuntament de Torredembarra té prop del riu Gaià en conveni de custòdia del territori amb l'Associació Mediambiental La Sínia i una tercera zona destinada a fer créixer arbres i arbustos per a la via pública, parcs i jardins.

Comptar amb un viver municipal suposarà un estalvi econòmic perquè d'aquesta manera no caldrà adquirir els arbres amb la mida necessària per plantar-los a la via pública, la qual cosa comporta que el seu preu sigui més elevat que si les espècies s'adquireixen petites i es fan créixer al viver. A més de ser econòmicament més sostenible també és sostenible ambientalment perquè es faran créixer espècies autòctones.

De fet, en la presentació del viver municipal i la posterior plantada d'alzines del projecte "EL GRAN CAPITAL", Jordi Bigues ha ressaltat la importància de l'alzina com a arbre ibèric per excel·lència, molt resistent a les sequeres i essencial per absorbir diòxid de carboni i així lluitar contra la contaminació.

L'alcalde de Torredembarra, Eduard Rovira; el regidor de Sostenibilitat, Josep M. Guasch, i el regidor de Via Pública i Manteniment, Valeriano Pino, han participat en la presentació del viver i la plantada d'alzines en la zona d'esbarjo del recinte de Can Dània, equipament on s'ubica el viver. A més, s'ha fet lliurament d'exemplars d'alzines als Ajuntaments d'Altafulla i de Vespella de Gaià, que han participat a l'acte, i se'n farà arribar a d'altres municipis del Baix Gaià que hi estiguin interessats.

Notícies relacionades: Jordi Bigues: 'El nostre repte és plantar 2.000 alzines aquesta tardor arreu del país per honorar en Bigas Luna'

 

Fotografies:
(1) Jordi Bigues explicant la relació del cineasta Bigas Luna amb el projecte EL GRAN CAPITAL
(2) Alcalde, Regidors de Torredembarra i Regidora d'Altafulla i representants de Grup de Reforestació les alzines i l'Associació Mediambiental La Sínia.

 

Relacionats

Article

La Conselleria de Parcs i Jardins ha impulsat la catalogació de tot l’arbrat urbà, així com els espais i zones verdes de la ciutat que ha quedat integrat al sistema d’informació geogràfica que fan servir els tècnics per al dia a dia del manteniment del verd públic municipal. El resultat, que ja es pot consultar en un mapa interactiu al web municipal, compta amb l’inventari dels arbres monumentals i d’interès local que no s’actualitzava des del 2008.

Article

Els protocols que marca el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic remarquen que les restes vegetals del litoral s’han de retirar d’una forma no agressiva, evitant maquinària pesada i utilitzant garbelladores i tamisadores.

Notícia

El passat maig van començar a rodar els deu autobusos amb tecnologia híbrida que esdevenen el primer pas per a la renovació de la flota de l’Empresa Municipal de Transports (EMT) cap a una mobilitat més sostenible i eficient.

Butlletí