Es posa en marxa un projecte de Banc de Terres dins les accions del Parc Rural del Montserrat

Font: Ajuntament d'Olesa de Montserrat

04/06/2019 - 10:49

La iniciativa pretén posar en valor terrenys agrícoles que actualment estan en desús o abandonats per tal d’augmentar les terres arables i facilitar l’accés a la terra a la pagesia de la zona. A Olesa de Montserrat, s’han identificat més d’una vintena de terrenys susceptibles d’entrar dins aquest Banc de Terres.

El Parc Rural del Montserrat continua la seva activitat amb l’impuls d’un nou projecte emmarcat dins el gran objectiu de desenvolupar l’activitat agroalimentària dels municipis que envolten la muntanya de Montserrat. Es tracta del Banc de Terres, que pretén posar en valor terrenys agrícoles que actualment estan en desús o abandonats per tal d’augmentar les terres arables i facilitar l’accés a la terra a la pagesia de la zona. A Olesa de Montserrat, s’han identificat més d’una vintena de terrenys susceptibles d’entrar dins aquest Banc de Terres, gestionat a través del projecte de desenvolupament BCN Smart Rural de la Diputació de Barcelona, una de les impulsores del Parc Rural, i finançat amb fons europeus.

El passat mes de març la Diputació de Barcelona va presentar el Pla de gestió i desenvolupament del Parc Rural del Montserrat, que representava un pas important  en el camí iniciat l’any 2004 per 16 municipis dels voltants de Montserrat (entre ells el d’Olesa de Montserrat) i la Diputació de Barcelona. El Pla de gestió i desenvolupament del Parc Rural del Montserrat es basa en l’acord pres entre els agents públics i privats implicats i estableix un marc de cooperació i treball entre ells. Així, el Pla es constitueix com un instrument de referència per impulsar les actuacions dirigides a la preservació, la gestió i la dinamització del Parc Rural.

Entre aquestes accions es troba l’impuls del Banc de Terres, per possibilitar que aquestes terres puguin tenir de nou una activitat agrícola i/o ramadera. Així ho ha destacat el regidor de Cultura in Patrimoni en funcions de l’Ajuntament d’Olesa, Xavier Rota. Rota ha detallat que en els darrers 50 anys s’ha incrementat amb escreix les hectàrees de terreny urbanitzable al territori que abraça el Parc Rural del Montserrat, mentre que s’ha reduït conseqüentment la zona dedicada al conreu. Per aquesta raó, ha dit, i a través del projecte del parc rural del Montserrat, “es vol revertir aquesta situació”.

De moment, i pel que fa a Olesa de Montserrat, ja s’ha fet la fase de prospecció i identificació de les terres abandonades i en desús que hi ha dins el terme. Segons ha explicat Xavier Rota, el que es busca per al banc de Terres és que siguin terrenys propers al nucli urbà, amb prou superfície i accessibilitat per a ser explotades. En el cas d’Olesa, hi ha més d’una vintena de terrenys amb aquestes característiques, amb diferents categories, ja siguin forestals, amb potencial per a la pastura o per al conreu de l’olivera. L’estudi també indica el temps que aquestes terres porten en desús i quines característiques concretes presenten. Aquests més d’una vintena de terres s’ubiquen en quatre grans zones amb especial potencial: la Creu de Beca, el Pla de can Llimona, la zona propera al costat de la carretera B-120 (d’Olesa a Terrassa) i l’espai proper al polígon i el cementiri de Can Singla.

Un cop fet l’estudi i catàleg de terres que podrien estar disponibles, des de BCN Smart Rural el que faran ara serà lligar amb els diferents ajuntaments de quina manera es fa l’obertura a la població del Banc de Terres. També properament es faran jornades, xerrades i trobades de difusió i comunicació del Banc de Terres a institucions, entitats i particulars vinculats al sector primari, i es contactarà amb les persones propietàries de les terres i amb persones que busquen terres per conrear per proposar-les participar en el projecte. Des de BCN Smart rural es donarà suport a l’establiment d’un contracte o fórmula que millor s’adapti als interessos de les dues parts.

El regidor en funcions de Cultura i Patrimoni, Xavier Rota, responsable municipal del projecte del Parc rural, ha destacat que dins la província de Barcelona, la Diputació, a través de BCN Smart rural, vol implementar fins a tres bancs de terres. Amb el projecte de Banc de Terres, i a banda de donar un nou ús a terres que potser estaven abandonades, s’aconsegueixen altres beneficis com ara la reducció del risc d’incendi, la minimització dels efectes dels incendis produïts, la protecció del paisatge i els seus recursos naturals, i revitalitzar i impulsar l’economia a la zona.

Un projecte gestionat per BCN Smart Rural

El BCN Smart Rural és un projecte creat conjuntament per la Diputació de Barcelona, el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya i l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya, i busca impulsar el desenvolupament territorial aplicant estratègies innovadores. Sònia Callau, tècnica del BCN Smart Rural, ha explicat que el projecte -que va començar a caminar el juny de 2018- té com a finalitat "donar noves oportunitats de desenvolupament del conjunt de territori rural no metropolità per  frenar la despoblació". Segons ha detallat Callau, durant els darrers 60 anys, a la província de Barcelona, més de 130.000 hectàrees s’han acabat quedant en desús, una xifra que mostra la progressiva desaparició d’un sector econòmic d’economia verda com és el l’agrosilvopastoral, que tan sols ocupa un 1,6% de la població activa. Però això no és tot: el sector té per davant un problema greu d’envelliment progressiu, més enllà de la manca de relleu generacional.

El projecte es desenvoluparà fins al 2021 en l’àmbit de la demarcació de Barcelona no metropolitana, un àmbit que cobreix un total de 565.975 ha, el que suposa el 84,94% del territori no metropolità. Compta amb un pressupost de tres milions d’euros repartits en tres àmbits d’actuacions com son un banc de serveis per impulsar l’especialització i la competitivitat al món rural a partir de les noves tecnologies, l’impuls de l’economia verda i circular a partir de la gestió forestal i l’impuls de la biomassa km 0, així com el foment d’activitat productiva agrícola i ramadera d’alt valor ecològic.

Nova acció dins el Parc Rural del Montserrat

El projecte del Parc Rural del Montserrat va arrencar l’any 2004 a iniciativa dels municipis de Collbató, Olesa de Montserrat, Esparreguera i el Bruc. Aquest compromís es va formalitzar aleshores amb la signatura d’un primer conveni de col·laboració i, més endavant, l’any 2006, amb l’adhesió a la  Carta per a la preservació, la millora,  el desenvolupament i la gestió del Parc Rural del Montserrat. L’any 2018 es va aprovar el conveni marc de col·laboració entre la Diputació de Barcelona i els 16 ajuntaments impulsors del Parc Rural del Montserrat. Actualment el Parc Rural del Montserrat abraça dues vegueries, Catalunya Central i Regió metropolitana de Barcelona, quatre comarques Anoia, Baix Llobregat, Bages i Vallès Occidental, i prop de 20 municipis. En total ocupa una superfície de 347,9 Km², xifra que suposa el 4,5% del territori de la demarcació de Barcelona.


Categories: 

Relacionats

Acte
12/12/2024 - 09:30
Centre Cívic Cotxeres de Sants (carrer de Sants, 79, Barcelona)
Notícia

Arrenca la campanya ‘Arrels de la terra’ a Cubelles per protegir el patrimoni agrícola i natural del territori.

Acte
19/11/2024 - 09:00
Paranimf de la Diputació de Barcelona, al recinte de l'Escola Industrial (carrer del Comte d'Urgell, 187, Barcelona)

Butlletí