Escoles + Sostenibles tanca un curs ple de projectes ambientals

Font: Ajuntament de Barcelona

26/07/2019 - 11:00

és de 400 alumnes de 54 centres educatius van participar el passat mes de juny en l’acte de cloenda d’Escoles + Sostenibles, un programa que aquest últim curs escolar ha arribat a 352 centres i ha donat cobertura als projectes de sostenibilitat impulsats per 124.700 alumnes i 10.760 docents.

El programa Escoles + Sostenibles impulsa els projectes ambientals dels centres educatius de Barcelona. Va començar el curs 2001-2002 amb 69 centres i actualment compta amb 352 centres participants. L’estalvi i eficiència energètica, la prevenció dels residus, la biodiversitat, la contaminació ambiental o el malbaratament alimentari són algunes de les temàtiques que es treballen.

La comunitat educativa dels centres que formen part del programa Escoles + Sostenibles va celebrar, el 6 i el 13 de juny, els actes de cloenda del curs 2018-2019 (un per als centres de primària i un per als de secundària). Hi van participar 400 infants i joves i més de 100 docents de 54 centres educatius. Aquests actes simbolitzen el reconeixement de l’esforç de tots els centres que formen part del programa i el tancament del projecte educatiu per la sostenibilitat que duen a terme al llarg del curs.

Descoberta de l’entorn i intercanvi d’experiències

A l’acte de cloenda del 6 de juny, celebrat als Jardins de Joan Brossa, es van reunir una bona part dels centres de primària que formen part del programa en una jornada en què la descoberta de l’entorn i la biodiversitat van ser el fil conductor. L’alumnat va poder assistir a diversos tallers relacionats amb la sostenibilitat amb l’objectiu de conèixer com funciona una cadena tròfica, descobrir la importància de les abelles en els nostres ecosistemes o com afecta la contaminació atmosfèrica a la ciutat.

El 13 de juny va ser el torn dels de secundària, que es van reunir al Centre Cívic Cotxeres de Sants. L’alumnat és sempre el principal protagonista en aquest acte. Expliquen tot allò que han fet al llarg del curs als docents i alumnat d’altres centres. Així, poden intercanviar experiències, agafar idees i enriquir els seus coneixements pel que fa a la sostenibilitat. A més, van tenir l’oportunitat de plantejar-se com poden ajudar, des dels centres, a superar alguns reptes que té la ciutat de Barcelona, com reduir la contaminació a causa dels vehicles, per exemple.

Fets destacats del curs 18-19

Una de les accions significatives d’aquest curs ha sigut “La Gran allau”, que ha integrat més de 500 infants i joves de primària i secundària en la microxarxa “Embolcalls + Sostenibles”. La iniciativa pretén reduir els envasos utilitzats als esmorzars a partir d’un pla de prevenció d’embolcalls, al mateix temps que proposa la possibilitat d’avançar cap a hàbits alimentaris més saludables. L’acció va consistir en què l’alumnat de 13 centres educatius va omplir l’Arc de Triomf en una performance multitudinària per reivindicar un futur sense residus.

Podeu veure un resum de “La Gran Allau” aquí:

També destaca el fort impuls que ha tingut el programa Escola Respira, que es troba en el marc dels objectius de l’Ajuntament de millorar la qualitat de l’aire a Barcelona. El projecte se centra especialment en els col·lectius més sensibles a la contaminació atmosfèrica, com ara els infants. Escola Respira és la microxarxa que es focalitza en els entorns escolars, així com en promoure accions de sensibilització en l’alumnat.

Finalment, per segon any consecutiu, deu centres educatius de primària han participat en la Marató d’Estalvi Energètic de Barcelona, en un total de 62 equipaments municipals. Es tracta d’una campanya de sensibilització i bones pràctiques en l’ús i el consum d’electricitat, aigua i gas. A més, l’estalvi aconseguit es destinarà al projecte E3, una iniciativa educativa per a la transició cap a la sobirania energètica a Barcelona i la sensibilització al voltant de la pobresa energètica.

Escoles + Sostenibles

El programa d’Escoles + Sostenibles s’emmarca en el Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat de Barcelona, una iniciativa en xarxa en què, a més de les escoles, hi ha implicades entitats cíviques i ciutadanes, universitats, comerços, empreses, col·legis professionals, sindicats i institucions, entre d’altres. Totes elles conformen l’anomenada xarxa Barcelona + Sostenible, que actualment compta amb més de 1.000 d’organitzacions i que treballa per estendre la cultura de la sostenibilitat a la ciutat de Barcelona.

Amb aquest curs que finalitza, ja són 18 anys d’un programa dirigit a les comunitats educatives que s’impliquen en diagnosticar, aportar solucions i assumir compromisos per fer una ciutat més sostenible, més amable, saludable i humana, començant pel centre educatiu i establint connexions amb l’entorn.

Per a més informació: www.barcelona.cat/escolessostenibles


 

Relacionats

Article

Cinquanta-vuit escoles de la ciutat participen en aquest programa que els apropa contingut i experiències medi ambientals

Acte
24/01/2025 - 08:20
PATI MANNING (C/ de Montalegre, 7, Ciutat Vella, 08001 Barcelona)

Butlletí