Europa incompleix la directiva de qualitat de l'aire

La meitat dels membres de la UE superaran aquest any els límits legals de contaminació de l'aire establerts per la Directiva NEC
Redacció
10/05/2010 - 00:00

Al voltant de la meitat dels membres de la UE superaran aquest any un o més dels límits legals de contaminació de l'aire establerts per la Directiva NEC sobre sostres nacionals d'emissions. Segons dades recents recopilades per l'Agència Europea del Medi Ambient (AEMA), 11 països de la Unió Europea, entre ells Espanya, estimen que durant aquest any, superaran aquest límits en quantitats significatives.

Dels quatre contaminants regulats per la Directiva NEC, els Estats membres tenen especials dificultats per complir els límits d'emissió d'òxids de nitrogen (NOx), a causa fonamentalment del creixement del sector del transport per carretera. De fet, només 16 països esperen assolir els seus respectius límits màxims de NOx. En aquest sentit, diversos Estats membres, entre ells Eslovènia, Suècia i el Regne Unit, esperen superar els seus respectius límits màxims de NOx per marges petits (menys de 5%), però altres com França i Espanya per un 32% i 28%, respectivament; i en altres casos, com Irlanda o Bélgica superaran el 40%.

Cal destacar que la Directiva NEC estableix límits legals a l'emissió de quatre contaminants: diòxid de sofre (SO2), òxids de nitrogen (NOx), compostos orgànics volàtils diferents del metà (NMVOCs) i amoníac (NH3). Aquests contaminants provoquen danys a la salut humana i el medi ambient. L'Estat Espanyol incomplirà durant aquest any tres dels límits, ajustant-se només als de diòxid de sofre. Podeu consultar aquí el llista de projeccions dels diferents Estats membres

Relacionats

Notícia

L’Ajuntament, la Generalitat de Catalunya i l’Àrea Metropolitana de Barcelona han presentat recursos per la sentència del Tribunal Superior de Justícia (TSJC) que anul·la l’ordenança de la zona de baixes emissions de Barcelona (ZBE), actualment vigent. Les tres administracions han refermat en els recursos l’obligació de protegir el dret de la salut de les persones i han destacat que la sentència va en contra de les normatives europees i estatals.

Notícia
Foto: @Laura Guerrero

Foto: @Laura Guerrero

La sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha rebutjat executar provisionalment la sentència que anul·la la zona de baixes emissions de Barcelona (ZBE) per un motiu processal. La petició d’execució plantejada per l’Associació Plataforma d’Afectats per les Restriccions Circulatòries s’ha presentat abans de temps.

Article

Ecologistes en Acció ha estudiat les analítiques de contaminants realitzades pels organismes oficials de gestió de rius i aigües subterrànies. Les dades mostren que totes les conques pateixen una elevada contaminació amb plaguicides i altres tòxics, com a derivats del petroli. L’informe també exposa greus deficiències legals i de gestió.

Butlletí