La valoració municipal de les primeres Jornades dels Paisatges Culturals de l'Aigua al Pla de Barcelona, que es va organitzar el passat aquest cap de setmana a la Casa de les Aigües, i on han assistit un centener de persones, ha estat molt positiva. L'objectiu d'aquestes jornades ha estat la posada en comú d'experiències i coneixements de totes aquelles entitats i persones que interactuen amb el patrimoni hidràulic en el territori per tal de protegir, recuperar i divulgar el conjunt d'elements que conformen els paisatges culturals de l'aigua al voltant de la ciutat de Barcelona.
Durant la presentació a les instal·lacions de la Casa de les Aigües dissabte al matí, el regidor de Cultura i Patrimoni, Daniel Moly, va destacar la importància d'aquest equipament que sempre ha estat vinculat a la història del municipi, donat que l'estació de bombeig abastia Barcelona, i va afirmar que "malgrat la crisi, a la Casa de les Aigües ens trobem en un moment dolç ja que, no sense molt esforç, hem aconseguit finançament per continuar rehabilitant aquesta joia del nostre patrimoni". Aquesta trobada, que va sorgir com a iniciativa del Museu Municipal Montcada, ha obert un procés de participació ciutadana entre els agents socials, culturals i de medi ambient assistents per reflexionar sobre els problemes i dificultats del patrimoni de l'aigua.
Les activitats es van iniciar divendres 22 de març, amb la inauguració oficial de les jornades, al Centre Cívic Trinitat Vella de Barcelona, coincidint amb el Dia Internacional de l'Aigua, que va comptar amb la conferència "Els paisatges culturals de l'aigua", a càrrec del professor de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura del Vallès, Carles Llop, i la projecció de l'audiovisual "Memòria de l'aigua", de l'historiador Ignasi Mangue. A la sessió del taller del matí de dissabte van assistir la Fundació Cultural Montcada i l'Associació per a la Conservació de l'Entorn i la Recerca (ACER), i també el Consorci per a la Defensa de la Conca del riu Besòs i l'Associació Comissió per a la recerca i divulgació de la memòria de Trinitat Vella i El Pou. Les jornades es van complementar amb una visita teatralitzada a la Casa de les Aigües de Montcada i Reixac i amb un itinerari pel Rec Comtal, des del parc de les Aigües de Montcada fins a la Casa de les Aigües de Trinitat Vella.
Les jornades van finalitzar diumenge amb la conferència "Tendències en educació ambiental: el cas de l'aigua a l'AMB", de Jordi Pou, responsable del programa d'Educació Ambiental Compartim un futur de l'Àrea Metropolitana de Barcelona i el taller familiar "L'aigua, font de vida", a càrrec d'ACER.
Aquests jornades han estat organitzades conjuntament pel Museu Municipal Montcada i el Centre Cívic Trinitat Vella de l'Ajuntament de Barcelona.