Experts en energia recomanen reforçar i ampliar la xarxa elèctrica a Catalunya

L'equip aposta per un nou model basat en l'estalvi i l'eficiència, gestió de la demanda, adequació de les infraestructures i conscienciació ciutadana
Redacció
16/02/2009 - 00:00

El Grup d'Experts en Energia, constituit per la Generalitat l'any 2007, va entregar aquest divendres al conseller d'Economia Antoni Castells un primer informe amb una sèrie de recomanacions per a avançar cap a un nou model energètic per al país. Entre les més destacades, potenciar l'estalvi i l'eficiència energètica, fer de l'energia un eix transversal en l'actuació del Govern i reforçar i ampliar l'actual xarxa elèctrica, condició imprescindible per aprofitar al màxim l'energia d'origen renovable.

La necessitat de reduir les emissions de CO2, la incertesa en el subministrament i el preu dels combustibles fòssils en un futur proper i la vulnerabilitat energètica del país per la seva forta dependència exterior son, en opinió del conseller Castells, els tres motius pels quals podem afirmar que estem davant un canvi de model energètic. Ara, a més, ens trobem de ple en una crisi financera de futur encara més incert, tot i que segons Paulina Beato, membre del Grup d'Experts, "és possible fer servir l'eficiència i les energies renovables per combatre la crisi". En aquest sentit, el primer informe del Grup d'Experts aconsella al Govern "apostar per un nou sector energètic com un motor econòmic de futur, creador de riquesa i d'ocupació per a Catalunya".

Una xarxa elèctrica sòlida
Al parlar de "nou sector energètic" tothom entén que es parla de renovables, una font d'energia que s'aprofita en forma d'electricitat, de manera que si es vol fer la transició des d'un model basat en els combustibles fòssils a un altre on les renovables juguin un paper protagonista, caldrà que la xarxa elèctrica del país tingui la solidesa i la capacitat d'atendre les noves necessitats, com per exemple l'augment de la demanda que generarà la popularització de vehicles elèctriques sobre les xarxes de baixa tensió. En aquest sentit, el socioecòleg Ramon Folch, membre del Grup d'Experts, va assegurar que pensar en un model energètic basat en les renovables sense enfortir el sistema de transport i distribució de l'energia elèctrica és "perdre el temps".

(P)

En aquest punt, qüestions com la interconnexió amb França i la MAT a Girona son polèmiques, van reconéixer els membres del Grup d'Experts en Energia, però tal i com va assenyalar Beato, s'ha d'aconseguir "que la societat entengui i accepti que sense xarxes elèctriques no és viable un model energètic amb menys emissions". Respecte a la interconnexió amb França, l'enginyer José Antonio Garrido va remarcar que "els sistemes elèctrics han d'estar connectats per no ser illes", assegurant que encara "fa falta una gran xarxa europea", i va recordar que "l'energia és un bé escàs i car, i la interconnexió és una bona manera d'abaratir el seu preu".

Un nou model de mobilitat
Una altra de les qüestions destacades de l'informe del Grup d'Experts és la necessitat de racionalitzar el transport de mercaderies i persones, ja que aquest sector és un dels principal consumidors d'energia final i un dels sectors que més emissions de CO2 genera. Per això, l'informe proposa intensificar la tasca de planificació territorial i una progressiva electrificació dels sistemes de transport. A més a més, també aconsella al Govern una nova normativa i fiscalitat que desincentivin la mobilitat per afavorir el canvi de conducta amb el transport.

--
Documents:
Informe del Grup d'Experts en Energia (PDF, català)
Informe del Grup d'Experts en Energia (PDF, castellà)

Notícies relacionades a 'Sostenible':
Catalunya davant el pic del petroli
L'escenari energètic de Catalunya. Quines han de ser les prioritats estratègiques?

Les bases del nou model

Atenent a la situació del sector de l'energia al món i a Catalunya, el Grup d'Experts aposta per l'estalvi i l'eficiència energètica, les energies renovables, l'adequació de les infraestructures energètiques a les necessitats del país i la conscienciació social com a bases del nou model energètic del país. El seu primer informe conclou a més que Catalunya disposa del coneixement tecnològic i de gestió necessari per abordar aquesta transformació. El Grup d'Experts està format per Manuel Castells, Paulina Beato, Ramon Folch, Mariano Marzo, Jorge Wagensberg, José Antonio Garrido, Josep Enric Llebot i Domingo Jiménez Beltrán.

Etiquetes: