Fes reviure el Ripoll continua les seves activitats durant aquesta tardor

Font: ADENC-EdC
01/10/2015 - 00:00

Continuant amb el projecte iniciat ja fa 3 anys, durant a aquesta tardor es reprendran les activitats de millora de la vegetació de ribera del riu Ripoll, al llarg del tram adoptat per l'ADENC aigües avall del Molí de l'Amat. Fes reviure el Ripoll! és un projecte impulsat per l'ADENC que consisteix en la recuperació de la vegetació de ribera del riu Ripoll al pas de Sabadell, de la fauna autòctona i de l'ecosistema fluvial, a través de la implicació i la participació ciutadana. Les tasques del projecte  estaran enfocades, tant al restabliment de la vegetació de ribera, com a l'estudi de la fauna.

Les activitats començaran ja el proper dia 3 d'octubre amb un Taller de determinació de l'estat ecològic del riu, que ens permetrà quantificar les millores en l'estat del riu des que es van iniciar els treballs de recuperació el 2009, en aquest cas en el primer tram on es van iniciar els treballs, a l'àrea d'esbarjo de Sant Vicenç de Jonqueres.

Aquesta tardor hi ha programades 4 jornades d'anellament científic d'ocells. L'anellament científic és un mètode d'estudi basat en el marcatge individualitzat dels ocells, als ocells capturats se'ls col·loca una anella metàl·lica que els identifica, i que permet recollir dades sobre les rutes migratòries, les àrees de descans, d'hivernada i nidificació, i paràmetres poblacionals com les taxes de supervivència o l'èxit reproductor d'una espècie per temporada. Aquestes dades són molt importants de cara a la seva conservació. Els ocells es capturen amb una xarxa japonesa, de malla molt fina col·locada verticalment en una zona de pas dels ocells en vol, una vegada extrets de la xarxa, els ocells són sexats, datats, mesurats i pesats abans de tornar a ser alliberats. En aquestes sessions, es podran recollir força dades sobre la població d'ocells que tenim al riu Ripoll al seu pas per Sabadell. Tot i que aquesta feina només pot ser duta a terme per persones amb una formació molt especialitzada, es tracta d'una activitat oberta al públic.

Les tasques de recuperació de la vegetació del riu Ripoll es reprendran el mes d'octubre amb una jornada d'extracció de canya que es repetirà el mes de desembre. La canya és una espècie invasora, molt present al riu Ripoll, la seva extracció és molt laboriosa, ja que cal extreure'n el seu rizoma, per això fem una crida als voluntaris a participar en aquesta jornada. El mes de novembre hi haurà una nova plantada popular de vegetació de ribera al tram entre el Molí de l'Amat i la font dels Gitanos.

Totes aquestes activitats seran guiades per experts en la matèria i estan obertes a la participació de tothom qui hi estigui interessat, si bé cal inscripció prèvia.

Un projecte inclusiu 
El projecte es pot tirar endavant gràcies a la participació de les persones voluntàries i actives que el tiren endavant. Hem d'agrair també la col·laboració econòmica de padrins institucions. Enguany, el projecte compta amb la col·laboració de l'empresa BASF.

Enguany el programa d'activitats de l'ADENC s'ha editat de manera inclusiva, així, per a cada activitat, es donen indicacions per facilitar l'accés a diferents col·lectius (cadires de rodes, discapacitats visuals, activitats gratuïtes...). L'objectiu de tot plegat és permetre que tothom tingui cabuda en les activitats naturalistes de l'ADENC en general, i en especial les del projecte Fes reviure el Ripoll. La iniciativa forma part d'un projecte iniciat l'any passat conjuntament amb el GEPEC (Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans) que ha rebut un ajut del Departament de Territori i Sostenibilitat i que culminarà amb l'edició d'una 'Guia aquaccessible', una guia que contribueixi a fer més accessibles les activitats als medis aquàtics.


Relacionats

Notícia

La visita al CTR-Vallès o l’escape room ‘Retorn a la Terra’, els esdeveniments més desitjats per a la canalla

Notícia

L’Ajuntament de Sabadell i Vimusa impulsen la rehabilitació energètica del parc públic d’habitatges.

Butlletí