Font: Mon Planeta
Més d’una tercera part –un 37%– de les morts per calor que es produeixen cada any al món són causades directament per l’escalfament global, segons afirma un estudi publicat a la revista ‘Nature Climate Change’ i que se suma als que s’han anat fent els darrers anys i que miren de calcular quin és el cost en vides humanes del dany que estem causant al planeta. A més de la calor, caldria sumar-hi l’augment de morts per grans inundacions, sequeres, malalties transmeses per mosquits, tempestes… i, com més s’escalfi el planeta, més creixeran aquests números.
Un nombrós equip d’investigadors va examinar les morts per calor a 732 ciutats del món en el període 1991-2018, arribant a la conclusió que les causades directament pel canvi climàtic són aproximadament 9.700 cada any només en aquestes zones urbanes i que, per tant, el total mundial és molt més alt. El més preocupant, és clar, és que totes aquestes morts han estat causades per nosaltres, per la nostra activitat i els efectes que té en el planeta. Segons l’estudi, la regió més afectada és Amèrica del Sud, amb Sao Paulo (Brasil) com a ciutat amb més morts per calor a causa de l’escalfament global, unes 239 cada any. Europa i el sud d’Àsia també són zones amb un diferencial de mortalitat important. En alguns altres indrets, com l’arxipèlag de Hawaii, la xifra és més baixa però, proporcionalment, és altíssima: a la seva capital, Honolulu, el 82% de les morts per calor es poden atribuïr directament al canvi climàtic.
Per arribar a aquesta conclusió, els investigadors van fer servir les dades de mortalitat de les ciutats per veure com augmentaven alhora que ho feien les temperatures i com la relació canviava entre ciutats. La disponibilitat d’aire condicionat, a més d’altres factors ambientals i culturals, marquen la capacitat d’una ciutat de resistir aquesta tendència a l’alça. A més, l’equip va fer deu models simulant quina hauria estat aquesta mortalitat per calor sense l’escalfament global i van observar la diferència amb les dades reals de quanta gent mor cada any a dia d’avui, una xifra que pot resultar molt més clara i entenedora –i alarmant– que no pas les previsions a deu, vint, trenta o cinquanta anys.