Greenpeace adverteix que el primer esborrany de la COP 26 és "extremadament feble"

Font: Greenpeace

09/11/2021 - 20:05

Quan comença la segona setmana de la COP26, el primer esborrany de text de la declaració final de Glasgow no conté cap menció a l'eliminació progressiva dels combustibles fòssils, en contra de les indicacions dels experts. Normalment, el primer esborrany és relativament ambiciós i es va afeblint la segona setmana. "Que el primer esborrany sigui tan feble no augura res de bo", diuen des de Greenpeace.

"Gràcies al bloqueig per part dels països amb interessos en els combustibles fòssils, la primera versió del text oficial, publicada per la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic, no reconeix que els combustibles fòssils són els causants de la crisi climàtica, ni es compromet a adoptar mesures tangibles per acabar amb la dependència mundial del carbó, el petroli i el gas", indiquen des de Greenpace. "El text només té 850 paraules", afegeixen.

Els activistes estan molt preocupats perquè, normalment, el primer esborrany d'un text de la COP és relativament ambiciós, i es va afeblint al llarg de la segona setmana, a mesura que els països van introduint excepcions. Que el primer esborrany sigui tan feble no augura res de bo, segons la seva opinió.

"Aquesta flagrant omissió es produeix tot i que els experts de l'Agència Internacional de l'Energia han deixat clar que no hi pot haver nous projectes de combustibles fòssils, més enllà dels que ja estan en marxa aquest any, si volem complir l'objectiu de mantenir l'augment de la temperatura global a 1,5ºC", assenyalen els activistes. A més, després del darrer informe de l'IPCC, el Secretari General de l'ONU ha declarat que les últimes dades científiques sobre el clima han de suposar un “toc de difunts per als combustibles fòssils” i que els països han de posar fi a tota nova exploració i producció de combustibles fòssils.

Per tot això, demanen als negociadors que s'enfrontin als països productors de combustibles fòssils, com l'Aràbia Saudita i Austràlia, als quals acusen d'haver impedit que la reducció dels combustibles fòssils s'esmenti tan sols en els darrers 25 textos de la COP i d'estar paralitzant ara l'ambició a les negociacions de Glasgow.

Els principals indicadors d'èxit de la cimera serien, segons Greenpeace, els següents:

• Les converses de Glasgow han de limitar l'augment de la temperatura global a 1,5 ºC, o els líders estaran signant una esquela per a molts països, no pas un pacte climàtic.

• El text de l'acord s'ha de comprometre a l'eliminació progressiva dels combustibles fòssils, o no s'assolirà l'objectiu de 1,5 ºC.

• Aconseguir-ho significa: sense trampes, sense llacunes, sense estafes de compensació i sense enganys ecològics.

• Els governs han d'aïllar Aràbia Saudita, Austràlia i Brasil, màxims responsables d'aquest bloqueig, i donar suport als països vulnerables al clima.

Els negociadors de la COP26 només tenen cinc dies més per assolir un acord que serveixi de base perquè els països afrontin la crisi climàtica i concretar un text final perquè els països el signin.

Tímids avenços

A l'equador de les converses, els països han anunciat fins ara una sèrie d'acords voluntaris que, segons l'ONG, contenen un llenguatge vague i grans llacunes.

Pel que fa al Grup de Treball per a l'Ampliació dels Mercats Voluntaris de Carboni, presentat per l'Enviat Especial de l'ONU per a l'Acció Climàtica i el Finançament, i exgovernador del Banc d'Anglaterra, Mark Carney, consideren que és una pura operació de rentat verd. També critiquen l'Aràbia Saudita per intentar bloquejar qualsevol intent de redacció d'esborrany i obstruir els esforços per aconseguir avenços en matèria d'adaptació.

"L'adaptació, un pilar clau de l'Acord de París, és l'esforç per ajudar milions de persones a tot el món a fer front als impactes de l'augment de les temperatures. La manca d'avenços en matèria d'adaptació dificultaria que els països vulnerables , inclòs el bloc de nacions africanes, s'adherissin a qualsevol acord final, cosa que faria menys probable l'èxit a la COP26", diuen des de l'ONG.

Global Witness indica, per la seva banda, que a la COP26 hi ha més delegats associats a la indústria dels combustibles fòssils que de qualsevol altre país.


 

Relacionats

Article

Publicats els resultats de la sisena edició d’aquesta campanya de conscienciació i bones pràctiques per a l’estalvi d’energia i aigua i la reducció d’emissions de l’Ajuntament de Barcelona.

Notícia

La Diputació de Barcelona serà present a la 29a Conferència de les Nacions Unides sobre canvi climàtic (COP29), que se celebra de l'11 al 22 de novembre a Bakú, on subratllarà el paper primordial dels pobles i ciutats de la província per accelerar la descarbonització. 

Reportatge

De l'11 al 22 de novembre se celebra a Bakú (República de l'Azerbaidjan) la 29a cimera del canvi climàtic. Aquesta COP-29 pretén impulsar compromisos ferms per afrontar la crisi climàtica en un moment crític per al planeta.

Butlletí