Durant l'any passat, cada igualadí va generar una mitjana d'1,43 Kg de residus al dia. Aquesta xifra es troba lleugerament per sota la mitjana catalana, que supera el quilo i mig. A més, l'any passat Igualada va incrementar els percentatges de recollida selectiva, ja que es va recollir més matèria orgànica, més vidre, més paper i més envasos i es va reduir la brossa urbana que no es pot recuperar.
La setmana passada, el govern català va aprovar una nova llei de residus que obliga a tots els municipis a oferir la recollida selectiva de matèria orgànica a tot el seu territori. Aquesta normativa afecta especialment als municipis petits com Igualada, que ja fa temps que compta amb aquest servei. Segons la regidora de medi ambient i habitatge de l'Ajuntament, Conxa Castells, la intenció "ara és agrupar el més a prop possible, tots els contenidors de residus per facilitar el reciclatge a la població".
Com a novetat, la nova llei també preveu un cànon de 5 euros per cada tona que es porti a incinerar. A més a més, s'haurà de pagar 3 euros per cada tona de residus de construcció que vagi a parar a l'abocador.
El departament proposa, doncs, un model de gestió dels residus municipals que faci passar les deixalles per diferents processos de recuperació abans d'arribar a la destinació final. Per fer possible aquesta activitat, ofereix diferents subvencions a les administracions locals.
El porta a porta, un èxit als comerços
Segons la regidora, un dels sistemes de l'Ajuntament que està tenint més èxit "és el porta a porta de cartró comercial. Les caixes i cartrons que generen els comerços, es posen a la porta de l'establiment per poder-los recollir. Inicialment només es feia al centre de la ciutat, però la mesura s'ha anat estenent".
A més a més, encara no fa ni un any que la deixalleria mòbil va entrar en funcionament, encara que el consistori en valora molt positivament el seu funcionament. El municipi compta també amb una deixalleria municipal, que obre de dilluns a divendres.
Per últim, la regidora va destacar també la importància del servei de recollida dels voluminosos. Trucant al 93-805.50.59, un telèfon de Fomento de Construcciones i Contratas, es passa a recollir aquells mobles i objectes de més volum que no poden anar als contenidors.