Aquest dilluns, 5 d'abril, investigadors del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) van embarcar al vaixell oceanogràfic Hespérides per realitzar una campanya de 42 dies de durada durant la qual recolliran i analitzaran mostres de aigua d'una de les regions de major transcendència sobre el clima del planeta: l'Atlàntic Equatorial.
L'expedició forma part del projecte MOC, "Memòria Oceànica del Clima", l'objectiu del qual és millorar el nostre coneixement sobre el paper dels oceans en el clima de la Terra. La investigació, en la que participen diverses institucions nacionals i internacionals, està liderada per investigadors del CSIC.
Els investigadors van salpar des de Fortaleza (Brasil) i desembarcaran a Mindelo (Cap Verd) el 16 de maig. Durant el trajecte, tractaran de comprendre millor la magnitud del transport i les transformacions que experimenten les aigües intermèdies en el seu viatge des de l'oceà austral fins a la seva reincorporació com a aigües superficials a l'Atlàntic equatorial. "Es tracta d'un procés que dura centenars d'anys i que té un paper crucial en el clima del planeta ", explica Josep Lluís Pelegrí, l'investigador de l'Institut de Ciències del Mar del CSIC que dirigeix la campanya.
Durant el viatge hi haurà mesures constants de salinitat i temperatura de les aigües, i es prendran mostres en més de 300 punts. A més, es llançaran 14 boies instrumentades que mesuraran la salinitat i temperatura de les aigües intermèdies (uns 100 metres de profunditat) durant dos anys.
Més informació: Podeu seguir el dia a dia d'aquest projecte al bloc "El Hespérides y la Memoria Oceánica" de RTVE.es