La crisi de l’aigua arriba a Bacelona

El Museu Marítim dóna veu a les seves víctimes a l’exposició ‘Aigua, rius i pobles’
Redacció
06/05/2010 - 00:00

Donar veu a les víctimes de l'holocaust hidrològic global, aquesta és la intenció de l'exposició ‘Aigua, rius  i pobles' , que arriba a Barcelona de la ma de Pedro Arrojo, el seu director, i que es podrà visitar fins el 30 de maig al Museu Marítim de Barcelona. Però la mostra fa més que això: Situa Barcelona en l'epicentre del debat sobre les problemàtiques socials de l'aigua a escala internacional.

Comissariada per Tove Heiskel, l'exposició documenta gràficament les històries personals d'aquells que pateixen la contaminació de rius, aiguamolls o aqüífers, la desaparició de la font primera d'aliment, la pesca, per la fragmentació de l'habitat fluvial; aquells que són desplaçats ( entre 40 i 80 milions de persones al segle XX) a causa de preses, o aquells que han passat de ciutadans a clients, a causa de la privatització dels serveis d'aigua i sanejament com a conseqüència de la pressió del Banc Mundial.

Ara bé, al voltant de l'exposició, es desenvoluparà durant tot el mes de maig una complerta agenda ciutadana, que a traves de taules rodones, debats, projeccions documentals, etc. analitzarà la situació a escala global i nacional. En l'agenda participaran més de trenta personalitats i activistes, com ara Danielle Mittérand, Monsenyor Luis Infanti (líder xilè contra els plans d'Endesa), Anne Le Strat (tinent d'alcalde de París, responsable d'Aigua, Sanejament i Gestió de Canals), o Patrick McCully (activista mediambiental i director d'"International Rivers", San Francisco, EUA).

La iniciativa 'Aigua, rius i pobles', posada en marxa per l'associació del mateix nom, compta també amb el diari digital Papel de Aguas. Aquest semanari està dedicat a articular el debat i les activitats ciutadanes i divulgatives que contempla l'exposició, a més, com a eina activa, col·labora en la difusió dels problemes socials vinculats amb l'aigua a tot el món: conflictes politics, desplaçaments, drets indígens, desastres naturals, massacres... donant visibilitat a temes socials que sovint són desatesos pels grans mitjans de comunicació. Se'n fa càrrec el grup d'investigació Comress (Comunicació i Responsabilitat Social), de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), dirigit per la doctora Carme Ferré Pavia.

Relacionats

Butlletí