La cultura de 'l'usar i llençar' s'ha acabat

Sostenible.cat

22/11/2010 - 00:00
Aquest és el missatge de la II Setmana Europea de la Prevenció de Residus que es celebra fins el 28 de novembre. A Catalunya es celebren 266 activitats
Tallers de compostatge, mercats d'intercanvi, xerrades sobre els bolquers de roba, exposicions fotogràfiques on es testimonia la reparació d'objectes... Un itinerari de 266 activitats en total s'han programat a Catalunya dintre de la II Setmana Europea de la Prevenció de Residus. Les organitzen ajuntaments, entitats de la societat civil, escoles... amb l'objectiu de fer pedagogia per minimitzar la generació de residus i fomentar hàbit que minimitzen l'impacte com el reciclatge.

L'usar i llençar s'ha d'acabar
Respecte a les eines proposades, les principals novetats d'aquesta segona edició de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus són el Joc Missió Possible: Reduir els Residus, l'Ebook còmic ‘La invasió dels megacubells', el Residuòmetre - un qüestionari que t'ajuda a saber si el teu nivell de coneixements sobre reutilització i prevenció de generament de residus és bo- un vídeo clip promocional per incentivar la participació ciutadana a les activitats de la Setmana i altres eines comunicatives i personalitzables traduïdes a 22 llengües, a més de la plana web de la Setmana al Facebook

Montserrat Cateura, Presidenta de l'Area de Sostenibilitat i Territori  de Ajuntament de Molins de Rei destaca que un dels objectius d'aquesta Setmana és "fomentar un canvi d'hàbits" en l'actitud de llençar material a les escombraries, sense pensar prèviament si li podem donar una segona vida a aquell objecte. Per aquest motiu Cateura destaca la importància de difondre els valors de la reutilització de materials als grups més joves de la població.

"Hem preparat un seguit de material educatiu per a les escoles, perquè ens volem focalitzar en els nens I nenes" I argumenta que "la gent adulta que ja té uns mals hàbits és més difícil que canviï, mentre que els nens poden cridar l'atenció als pares i mares i alhora són els ciutadans del demà".

D'altra banda, Mercè Rius, regidora de Medi Ambient i Mobilitat de Badalona, destaca la importància d'adherir-se a iniciatives d'aquest tipus "perquè ajuden a donar difusió als valors de la compra responsable i a la cultura de la reutilització dels productes per allargar la seva vida útil". Rius ens ha explicat que "al llarg de l'any ja s'han fet activitats per conscienciar sobre la prevenció de residus com l'adhesió al dia internacional sense bosses de plàstic, on es van repartir bosses reutilitzables o el Mercat del Trasto que fomenta la reutilització dels productes, ambdues amb molt bona acollida per part de la ciutadania".

Oriol Giménez, tècnic de la Fàbrica del Sol, considera que "la participació de la gent és contagiosa i fomenta que més gent s'hi impliqui en el futur" per això s'han adherit a la llista d'entitats que participen en la Setmana.

Per la seva banda, Carlos Vázquez , Cap del Departament de gestió de Residus de l'Ajuntament de Barcelona posa èmfasi en que "és necessari explicar quines són les accions que estan al nostre abast per tal de reduir els residus que generem" i afegeix que "cal una responsabilitat individual" per tant és essencial que "les persones sàpiguen què vol dir fer una prevenció de residus". I Ricard Estrada, regidor de l'Ajuntament de Sabadell  subratlla que cal "Consolidar uns hàbits de consum responsable relacionats amb la prevenció, reutilització i gestió de residus entre la ciutadania".  Núria Pujolràs,  responsable de la Campanya de Girona Tria ,de l'Ajuntament de Girona també destaca que "cal seguir disminuint el total de residus a la ciutat, tal i com s'està fent des de l'any 2006". Pujolràs recorda que "l'aprofitament de roba amb la recollida dels contenidors a Girona, de Roba Amiga, estalvia una quantitat important de quilos dels residus municipals que deixen de ser incinerats per ser aprofitats per a la venda de segona mà o l'enviament a països que en puguin necessitar".

Ritme i reivindicació
Però la Setmana ja ha començat, ho va fer dissabte dia 20 a les 11 del matí amb una Batucamob, una movilització espontània de gent convocada arreu d'Europa a la mateixa hora per fer soroll amb instruments fets a base d'objectes reutilitzats. De fet, 24 ciutats europees ( i 27 arreu del món) van ballar dissabte al ritme de cubells, ampolles de vidre i altres estris reciclats en instruments de percussió, per reivindicar que hi ha objectes que mereixen viure més d'una vida: ritme i reivindicació!

Aquí podeu veure la Batucada de Molins de Rei i la posterior cercavila i aquí podeu visionar la batucamob feta a Bèlgica. A Catalunya es va celebrar a Barcelona, Cornellà de Llobregat i Molins de Rei.

Però la batucada d'ahir només és l'aperitiu de les gairebé 300 activitats que hi ha previstes a Catalunya, i que podeu consultar en el cercador dels organitzadors, l'Agència de Residus de Catalunya.

Activitats per a tots els gustos! 
A continuació us en destaquem algunes de les activitats destacades:

Restauració i reparació de mobles antics
Badalona acollirà un taller de reparació i restauració de mobles antics al Centre de Cultura Tradicional Can Canyadó el dimarts 23 de novembre.

Desfilada de roba reutilitzada a Girona
"La creació de models d'avantguarda a partir de roba usada és el que pretén reflectir la desfilada de roba reutilitzada que fem a Girona per segon any, dins de la Setmana Europea de Prevenció de Residus" explica Núria Pujolràs. L'any passat aquesta activitat va rebre un dels premis a la millor acció de Catalunya.

Enrenou de mobles a Reus
A partir dels mobles de la Deixalleria de Reus, interioristes i restauradors d'arreu treballaran per a la reparació i la reutilització dels mobles, convertint-los en peces renovades i aptes per posar-les a les nostres llars de nou. L'activitat tindrà lloc el dia 23 a Reus.

Taller avançat de compostatge casolà a Navàs
Tot aquell qui tingui un jardí, un hort, o vulgui reciclar la seves deixalles orgàniques en compost casolà podrà assistir dissabte 27 de novembre al taller que Navàs ha organitzat. Susanna Ribera, de l'Ajuntament de Navàs explica que s'ha fet arribar "un correu electrònic a la gent del poble que s'han apuntat a activitats de compostatge anteriorment i se'ls ha demanat que s'apuntessin els dubtes que els sorgissin per tal que el tallerista els pogués resoldre". Alguns participants al taller duran fotografies del seu compost i compartiran la seva experiència amb els assistents al taller.

Concurs de rodolins que incentivin la reutilització i reciclatge de materials
Podeu participar-hi enviant el vostre rodolí a lafabricadelsol@bcn.cat, els guanyadors del concurs tindran premis!

Taller de reparació de petits electrodomèstics a Tiana
Divendres 26 de novembre tot aquell qui vulgui podrà visitar Tiana i assistir al taller de reparación de petits electrodomèstics que es farà de les 5 a 2/4 de 8 del vespre a la Deixalleria, al Cobert per a la Reutilització.

Projecte ‘Escola sense alumini'
Olga Llobet, tècnica de medi ambient de l'Ajuntament de Tiana explica que aquesta activitat consisteix en la difusió i repartiment dels Boc'n'roll, peces de roba que serveixen per embolicar els entrepans, en substitució del paper d'alumini. "L'any passat vam fer un concurs de dibuix amb els diferents nens i nenes i el logo guanyador és el que s'ha fet serigrafiar als Boc'n'roll que repartirem enguany.

Taller d'Ecodisseny: reutilitza amb art!
Materials aparentment no-aprofitables es podran reencarnar en noves peces de disseny, atractives i úniques. El taller es farà a La fàbrica del sol el dia 27 a les 10:30 i a les 12:30.

Taller de cuina i consum responsable
Aquest taller vol despertar l'hàbit de cuinar i comprar de manera responsable. "Tot preparant un aperitiu, aprendrem també les repercussions ambientals i socials de la compra d'aliments" destaca Oriol Giménez. El taller es farà a La fàbrica del sol.

Exposició Fotogràfica ‘D'ofici reparador' a Barcelona
L'Aula Ambiental del Punt Verd de la Sagrada Família acull una exposició fotogràfica sobre objectes reparats. "Perquè reduir també és reparar allò que se'ns ha fet malbé", recorda Carlos Vàzquez.

Mercat d'intercanvi i Fira de segona mà
El dia 27 de novembre, Santpedor acollirà el Mercat d'intercanvi de segona mà, a la plaça de l'Església de les 16,30h a les 19h. "El més interessant de l'activitat, és que estarà organitzada per l'esplai GEPS, el grup de joves de Santpedor" explica Anna Duocastella, de l'Ajuntament de Santpedor. "D'aquesta manera aconseguim que temes com aquest arribin als joves, aquests adolescents d'entre 15 i 17 anys treballaran en aquesta temàtica i es conscienciaran en la problemàtica de la reducció de residus i reutilització de materials".

Batucada escolar el dia 25 de novembre
El dia 25 de novembre algunes escoles catalanes també s'uniran a la causa, celebrant una batucada. Hi participaran l'Escola Santa Creu d'Anglesola i diverses escoles d'Igualada.

Algunes dades de la II Setmana Europea de la Prevenció de Residus
La  Setmana Europea de Prevenció de Residus és un projecte que es va iniciar l'any passat i que té una durada prevista de 3 anys. En aquesta segona edició s'han incrementat les regions i països organitzadors de la Setmana: 31 regions de 17 països són les que s'han involucrat en la organització d'enguany respecte les 22 regions que van fer-ho el 2009. També hi ha hagut un increment de les accions presentades i de responsables de projectes en la II Setmana Europea de Prevenció de Residus. Enguany són 4159 accions que es faran a tot Europa respecte les 2600 activitats que es van fer el 2009. A nivell català s'ha passat de les 168 activitats celebrades el 2009 durant aquesta Setmana de Prevenció a les 266 activitats previstes per enguany a Catalunya. Per tant l'increment és del 54%.

Podeu trobar més informació als següents webs:

-Web de l'ARC (Agència de Residus de Catalunya):
- Aquí hi trobareu un grapat d'activitats educatives en el camp de la prevenció de residus, adreçades a escoles: recullactivitats.arc.cat/agenciaresidus/index.php
- Facebook de la Setmana Europea de Prevenció de Residus:
- Web oficial de la II Setmana Europea de la Prevenció de Residus

 

*La imatge de portada correspon a l'obra 'Un mundo de usar y tirar' de l'humorista gràfic Goran, que es va utilitzar per l'exposició 'El valor de lo que tiras' de la Universidad de Alcalà de Henares.

Relacionats

Article

Del 5 a l’11 de maig i en el marc de la celebració de la Setmana Internacional del Compost (International Compost Awareness Week – ICAW2024) diverses deixalleries del Bages o del Vallès Oriental oferiran compost gratuït provinent de les restes orgàniques.

Notícia

La presentació de la Declaració Futur sense Tòxics, impulsada per Rezero i amb més de setanta adhesions de professionals dels àmbits de la recerca i de la salut, obté una àmplia repercussió mediàtica.

Notícia

Prop de 60 persones participen en la darrera jornada del Compromís Barcelona Plàstic Zero, on es van compartir bones pràctiques i diferents organitzacions de la ciutat van poder teixir aliances entre elles. L'Ajuntament de Barcelona ofereix una reducció del preu públic de recollida de residus comercials en cas d'aplicar accions de reducció o eliminació dels plàstics d'un sol ús.

Butlletí